Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uklonjen gen

Rađa se dijete koje neće moći oboljeti od raka dojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeći tjedan rodit će se prvo dijete koje nikad neće moći oboljeti od raka dojke. Naime, to je prvo dijete u Britaniji kojem su liječnici još dok je bio embrij odabrali samo dobre gene.

Stručnjaci kažu kako će ovo dijete donijeti nadu stotinama drugih obitelji koje u svojoj obitelji imaju povijest ove bolesti. Roditelji djeteta u svojoj obitelji imaju gen koji uzrokuje rak dojke. Otac, koji je želio ostati anoniman, nositelj je gena, a generacijama žena iz njegove obitelji dijagnosticiran je rak dojke u njihovim dvadesetima. U to su uključene baka, majka, sestra i rođakinja, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi Tim hitne pomoći s majkom i djetetom sretna vijest iz Istre Trudnica nije stigla do bolnice, ekipu hitne dočekao divan prizor: "Bilo je posebno emotivno, super su to napravili"

Vjerojatnost da bi bilo koja kćer koju bi možda ovaj par imao, oboljela od raka dojke je između 50 i 80 posto.

'Ovo je pokazatelj tehnike koja se poboljšala i razvila tijekom godina a sada se može uspješno ponuditi ostalim parovima koji u svojoj obitelji imaju ovu genetsku abnormalnost', rekao je liječnik Paul Serhal.

Dijagnoza uključuje uklanjanje stanice iz embrija starog tri dana. U 27-godišnju buduću majku ugrađena su dva embrija za koje su liječnici utvrdili da nemaju kancerogene gene. Postupak je izvršen u pionirskoj klinici u kojoj se obavljaju genetske dijagnoze i prije ugradnje embrija.

Oko tisuću djece rođeno je koristeći metodu odabira, a u Velikoj Britaniji postoji osam centara koji parovima koji imaju povijest nasljednih bolesti nude ovu dijagnozu. Kritičari, uključujući i katoličku crkvu, tvrde da postupak nije etičan jer se uništavanju održivi embriji.

Unatoč postupku koji isključuje tumorski gen, liječnici kažu kako dijete još može razviti tumor od negenetskih utjecaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene