Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Događaj poznat kao Tunguski misterij koji se dogodio 1908. godine u Sibiru i koji je uništio oko 80 milijuna stabala, uistinu je uzrokavao komet, pokazuje studija Cornell University te time potvrđuje mišljenje brojnih znanstvenika koji su se bavili tim fenomenom.


'To je bilo kao razotkrivanje 100 godina starog ubojstva. Dokazi prilično sigurno pokazuju da je Zemlju 1908. godine udario komet', rekao je Michael Kelley, voditelj projekta. Istraživanje je pokazalo kako su oblaci stvoreni od vode i leda odgovorni za nastajanje ledenog kometa koji je udario u zemlju, piše Chattachbox.

Vezani članci Slika nije dostupna ROSETTA ZAVRŠILA MISIJU Zabila se u komet i naprasno izgubila kontakt s letjelicom Slika nije dostupna Dovedena u pitanje jedna od ključnih teorija o stvaranju Sunčeva sustava

>> 'NLO se sudario s meteorom nad Sibirom'

Znanstvenici također vjeruju da je komet pri padu zračio svjetlošću koja se mogla vidjeti čak i u tisuću kilometara udaljenom Londonu. To znači da je komet prije nego što je udario u Sibiru putovao oko 4 828 000 kilometara. Upravo je to dosad zbunjivalo znanstvenike, nisu mogli dokučiti kako je vodena para putovala tako velikom brzinom.

Fenomen dvodimenzionalnog širenja

Tim Michaela Kelleya pojasnio je kako je došlo do fenomena dvodimenzionalne turbulencije.To je pojava koja se događa kada neka sila, kao što je magnetsko polje, tekućinama omogućuje trodimenzionalno širenje. Na taj se način ona mnogo brže širi u dvije dimenzije u kojima im kretanje nije ograničeno. 'To je totalno nova i neočekivana pojava', rekao je Kelley.

Na temelju novih dokaza Kelleyev tim pretpostavlja da je vanjski ledeni omotač kometa ispario tijekom prolaska kroz atmosferu. U tim trenucima vodena je para stvorila oblake u visokim dijelovima atmosfere koji su obasjani Sunčevom svjetlošću svijetlili dugo nakon njegova zalaska.