Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan ugovor

Prvi puta će jedan satelit promatrati Zemlju u realnom vremenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astrium - vodeća europska tvrtka na polju svemirske industrije, objavila je da je potpisala ugovor vrijedan 275 milijuna eura za satelitsko promatranje Zemlje u stvarnom vremenu, što je prvi takav sustav u svijetu koji je kod Astrium Servicesa naručila Europska svemirska agencija (ESA), a omogućit će istraživanje posljedica prirodnih katastrofa, objavio je u utorak online francuski dnevnik Le Monde.

Astrium Services, podružnica Astriuma (grupa EADS) potpisala je s ESA-om taj ugovor za isporuku i korištenje europskog sustava prijenosa podataka koje prikupljaju sateliti za promatranje Zemlje.

Ti sateliti koji će biti postavljeni u orbitu na niskoj visini, fotografije koje su snimili mogu sada prenositi samo dok prolaze iznad stanice na Zemlji koja ih prati. Projekt se temelji na uporabi dvaju satelita u geostacionarnoj orbiti koji će, zahvaljujući njihovoj velikoj visini (36 000 km), lakše moći komunicirati sa satelitima za promatranje i prikupljati njihove snimke.

'Pristup satelitskim snimkama omogućuje da se brzo izradi karta područja pogođenog katastrofom i time bolju koordinaciju djelovanja na terenu', ističe ESA u priopćenju. Prvi Astriumov satelit treba se lansirati 2014., a drugi koji će konstruirati njemačka tvrtka OHB-System, 2015.

Astrium se nada da će ovaj komercijalni projekt koristiti ne samo ESA-i i Europskoj uniji, već i nacionalnim svemirskim agencijama, a neizravno i korisnicima sustava za promatranje Zemlje kao što su naftaši, koji će se njime služiti za istraživanje nalazišta, osiguravatelji koji nadziru rizična područja i poljodjelci.

Astrium snosi odgovornost za cijelu izradu i razvoj projekta, satelite i terminale na zemlji te za njihovo korištenje kroz 15-godišnje razdoblje. Za telekomunikacije koristit će se laseri, tehnika koju je unaprijedila njemačka podružnica Astriuma, Tesat. (Hina)

Pročitajte i ovo Lloyd Austin i Fumio Kishida Odgovor na prijetnje SAD i Japan učvršćuju veze: "Provodimo važne mjere radi modernizacije..." Slika nije dostupna VIRIO U PROZORE I SNIMAO ŽENE Uhvaćen je ''Fantom s Trešnjevke'': ''Kada smo počeli vikati na njega, ostavio je bicikl i ispao mu je mobitel...''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene