Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Hrčci na viagri i vanilija iz kravlje balege dobitnici Ig Nobelovih nagrada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na američkom Sveučilištu Harvard dodijeljene su nagrade za ekscentrične znanstvene radove. Među laureatima je studija "Nuspojave gutanja mačeva", "Dobivanje ekstrakta vanilije iz kravlje balege", "Gay bomba" i druge.

Znanstvenici koji su otkrili da viagra pomaže hrčcima u prevladavanju jet laga (promjene vremenskih zona) i japanska znanstvenica koja je uspjela dobiti ekstrakt vanilije iz kravlje balege, među dobitnicima su nagrade nazvane Ig Nobel, koja se ove godine dodjeljuje 17. put. 

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega'' Ilustracija Zbog radova Važna ulica u centru Zagreba zatvara se za sav promet: Pogledajte obilazne pravce

Godine 1991. znanstveno humoristični magazin Annals of Improbable Research (AIR) utemeljio je svojevrsnu parodiju na dodjelu Nobelovih nagrada, nazvavši je Ig Nobelovom nagradom, a dodjeljuje se svake godine u ranu jesen, paralelno s objavom imena dobitnika "pravog Nobela".

Premda dodjeljivanje ovakve nagrade zvuči kao izrugivanje "pravim" dostignućima, kandidati koji se natječu za Ig Nobela pravi su znanstvenici. Jedina je razlika između njih i onih drugih u tomu što se oni bave pomalo bizarnim stvarima.

Ovogodišnje nagrade dodijeljene su jučer navečer na Sveučilištu Harvard u Massachusettsu, a šest je nagrada dobitnicima uručilo šest "pravih" dobitnika prestižne nagrade, izvijestio je France presse.

Nagradu u kategoriji "Zrakoplovstvo" dobili su Patricia Agostino, Santiago Plano i Diego Golombek za otkriće koje je pokazalo da se hrčci puno brže oporave od jet laga ako prije leta dobiju određenu dozu viagre.

Ig Nobela za kemiju primila je japanska znanstvenica Mayu Yamamoto jer je uspjela dobiti ekstrakt vanilije iz kravlje balege. Lokalni slastičar ukazao joj je posebnu čast nazvavši novu vrstu sladoleda što ga nude u slastičarnici "Yum-a-Moto Vanilla Twist", prenio je AP.

U kategoriji Ig Nobela za medicinu nagrađen je američko britanski znanstveni dvojac, dr. Brian Witcombe, britanski radiolog i njegov američki kolega Dan Meyer koji su podnijeli izvješće o istraživanju pod nazivom "Gutanje mača i nuspojave".

Dr. Meyer je pri dodjeli nagrade zahvalu izgovorio s malim mačem, vrškom zabodenim između prednjih zuba.

Skupina španjolskih znanstvenika predvođena Nurijom Sebastian-Galles nagrađena je u kategoriji "Lingvistika". Oni su ustvrdili da štakori katkada ne primjećuju razliku između japanskog jezika izgovorenog unatrag i nizozemskog izgovorenog unatrag.

Nagradu za biologiju dobila je dr. Johanna von Bronswijk s
Tehnološkog sveučilišta u Eindhowenu za iscrpan popis svih crva, kukaca, paukova, bakterija, algi i paprati s kojima svake noći dijelimo krevet, a nagradu za ekonomiju dobio je Tajvanac Kuo Cheng Hsieh koji je patentirao mrežu za brzo hvatanje pljačkaša banaka, no nije uspio stići na svečanost jer je, pretpostavili su organizatori, nestao.

"S Tajvana su nam javili da je zamijećen muškarac koji se zapleo u mrežu. Pretpostavljamo da je Kuo upao u vlastiti izum, gdje je ostao do danas", opravdao je njegov izostanak voditelj svečanosti i urednik AIR-a, Marc Abrahams.

Prestižnu nagradu za mir primili su djelatnici Laboratorija američkih zračnih vojnih snaga iz Daytona za pronalazak "gay bombe", kemijskog oružja koji neprijateljske vojnike čini međusobno privlačnima.

Dodjela ove satiričke nagrade protekla je u zabavnom ozračju, unatoč tomu što su se neki znanstvenici ranije žalili da njezina dodjela baca loše svjetlo na njihova legitimna istraživanja, no većina ih misli da smisao za humor pomaže da se znanstvenici u javnosti ne doživljavaju kao hladnokrvne i bezosjećajne osobe, već kao humane i duhovite osobe.

Neki su znanstvenici primajući nagradu, figuricu papirnatog
zrakoplova, namjeravali objasniti rezultate svojih istraživanja u čemu ih je nakon prekoračenih 60 sekundi prekidao glas 9-godišnje djevojčice koja je sjedila u publici i vikala: "Molim vas prestanite, jako mi je dosadno", izvijestio je Reuters.

Zanimljivom se pokazala i studija fizičara L. Mahadevan i Enrique Cerda Villablanca koji su objavili rezultate istraživanja o raznim
vrstama nabora koje nastaju na plahtama, a znanstvenica Glenda Browne nagrađena je u kategoriji "Književnost" za studiju o tomu zbog čega određeni član "the" predstavlja problem kada nazive treba poredati po abecedi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene