Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više sigurnosnih problema

Pronađeni novi opasni sigurnosni propusti u Androidima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskorištavanjem sigurnosnih propusta hakeri bi mogli snimati pozive, slati SMS poruke na skupe brojeve ili izbrisati sav sadržaj na telefonima

U posljednje vrijeme sve se više priča o sigurnosnih problemima pametnih telefona koji će u budućnosti biti sve češća meta hakera. Iako sigurnosni stručnjaci smatraju da će svi telefoni biti ranjivi na hakerske napade, najvećih problema trebali bi imati korisnici mobilnih uređaja koji rade na Androidu.

To je potvrdilo i posljednje istraživanje koje je provedeno na sveučilištu u Sjevernoj Karolini i koje je ukazalo na potencijalno velike probleme koje bi mogli imati vlasnici telefona koji rade na Androidu i koji imaju instaliran dodatni softver samih mobilnih proizvođača – poput npr. HTC-ova Sensea.

>> Tko je popularniji – Androidi ili iPhone?

Hakeri bi, iskorištavajući propuste u takvom softveru, mogli zaobići sigurnosne postavke Androida te instalirati vlastiti softver koji bi mogli iskoristiti za brojne opasne radnje na telefonu.

Xuxian Jiang s ovog sveučilišta tako kaže da bi hakeri teoretski mogli snimati sve razgovore koji korisnici obavljaju, mogli bi slati SMS poruke na skupe telefonske brojeve ili izbrisati sve podatke koji se nalaze na telefonu.

Sigurnosni istraživači testirali su osam modela pametnih telefona – uključujući i modele koji dolaze s 'čistim' Androidom, dakle osim ovog operativnog sustava na telefonima nije instaliran nikakav dodatni softver te su otkrili da su takvi telefoni (koji nemaju dodatni softver), kao i Motorolin telefon Droid – sigurni te da nemaju nikakvih problema.

No, zato su otkrili probleme u HTC-ovim modelima Legend, EVO 4G i Wildfire S, Motorolinom Droidu X i Samsungovu Epic 4G modelu, s tim da se najranjivijim modelom pokazao EVO 4G koji se prodaje u SAD-u i koji je, prema istraživanju kompanije NDP, treći najpopularniji telefon u toj zemlji.

Istraživači s ovog sveučilišta ove su informacije otkrili još ranije te su prvo obavijestili proizvođače telefona ranjivih na propuste, a tek naknadno i javnost. Također, u budućnosti planiraju testirati i ostale pametne telefone kako bi i na njima otkrili eventualne sigurnosne propuste.

Korisnicima navedenih telefona savjetuju da je najbolji način zaštite od neželjenih posljedica pravovremeno instaliranje sigurnosnih nadogradnji, pažnja prilikom spajanja na javne WiFi hotspotove te izbjegavanje instaliranja aplikacija koje se ne nalaze na Android.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene