Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađen dio čeljusti zajedničkog pretka čovjeka i majmuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su nedavno u Keniji otkrili deset milijuna godina staru životinjsku čeljust za koju vjeruju da pripada novootkrivenoj vrsti velikih majmuna, koji bi mogli biti posljednji zajednički preci gorile, čimpanze i čovjeka.

Kenijski i japanski znanstvenici pronašli su fragment čeljusti sa 11 zuba još 2005., u ostacima vulkanskih nanosa u sjevernoj kenijskoj regiji Nakali. Čeljust koja je pripadala životinji veličine između ženke gorile i ženke orangutana, mogla bi biti "karika koja nedostaje" u evolucijskoj teoriji, smatraju kenijski znanstvenici.

Pročitajte i ovo Makaki majmuni 2 čak 42 napada Invazija majmuna na grad - pljačkaju, napadaju, ulaze u domove: "Čuo sam plač iz prizemlja..." Slika nije dostupna Bez osiguranja 'Čovjek majmun' visine osvaja golim rukama

"Na temelju ovog vrlo važnog i specifičnog otkrića možemo slobodno reći da se približavamo trenutku kada ćemo moći reći da smo blizu takozvanoj karici koja nedostaje u objašnjenju teorije evolucije", rekao je znanstvenik Frederick Manthi, direktor kenijskih Državnih muzeja.

"Morali bismo pronaći još fosilnih ostataka iz istog razdoblja na istome mjestu koji bi nam omogućili da potvrdimo našu teoriju", rekao je Manthi na konferenciji za novinare.

"Spomenuta vrsta hranila se sjemenkama, orašastim plodovima i voćem, a zubi su im bili prekriveni tankom caklinom, kratki i čvrsti", objasnio je znanstvenik Yutaka Kunimatsku sa Sveučilišta Kyoto u čijem sklopu djeluje institut koji se bavi istraživanjem primata.

"Novootkrivenu vrstu mogli bismo smjestiti u razdoblje kada su se počele pojavljivati veće razlike između gorila, čimpanzi i primitivnih ljudi", objasnio je.

Znanstvenici su vrstu nazvali Nakalipithecus nakayamai te na temelju fragmenta čeljusti još ne mogu zaključiti kako je izgledala, no nadaju se da će uskoro uspjeti pronaći ostatke drugih dijelova njihovih tijela.

"Onamo planirano otići iduće godine. Pokušat ćemo pronaći dijelove kostiju koje su se nalazile u području ispod vrata kako bismo otkrili na koji se način ova vrsta životinje kretala", objasnio je Kunimatsu. Rezultate istraživanja znanstvenici su objavili u zadnjem broju stručnog časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences, uz objašnjenje kako je otkriće važno jer daje vjerodostojnost teoriji prema kojoj se evolucija od majmuna do čovjeka u potpunosti odvijala u Africi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene