Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dinosaur svežder, najstariji predak orijaških biljoždera i karika koji je nedostajao u evolucijskome razvoju prema mesožderima, pronađen je u parku Ischigualastu-Mjesečevoj dolini, na sjeverozapadu Argentine, gdje je živio prije 228 milijuna godina, objavio je u ponedjeljak jedan od znanstvenika zaslužnih za to otkriće.


'Riječ je o svežderu, karika koji je nedostajala između dinosaura mesoždera i golemih četveronožnih biljoždera: to je iznimno važno otkriće za proučavanje dinosaura', rekao je direktor Prirodoznanstvenoga muzeja u San Juanu, Oscar Alcober. Do ovog otkrića fosilnih ostataka došlo je 2006., ali ga je tek u ponedjeljak na internetu objavio američki znanstveni časopis Plos One.

Vezani članci Divovska bedrena kost dinosaura pronađena u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 Veliko otkriće stručnjaka u Francuskoj: Paleontolozi pronašli divovsku bedrenu kost dinosaura Slika nije dostupna Otkriveni ostaci najmanjega dinosaura na svijetu

Dinosaur biljožder najveći na svijetu, Argentinosaurus Huinculensis, pronađen je 1989. u argentinskoj pokrajini Neuquen, na jugozapadu zemlje. Najveći mesožder, Gigantosaurus Carolinii otkriven je 1993. u istoj argentinskoj pokrajini.

Karika koji je nedostajala nazvana je Panphagia protos. 'Panphagia na grčkom znači svežder, a protos prvi', rekao je znanstvenik. 'Panphagia protos, za razliku od svojih potomaka, bio je visok tek 30 cm i dug 1,5 m', dodao je Alcober.

Otkriće je omogućilo da se točno utvrdi podrijetlo orijaških četveronožnih biljojeda. 'Ranije smo mislili da su nastali prije 205 milijuna godina, a sada znamo da su postojali još prije 240 milijuna godina', kazao je Alcober. Znanstvenici su imali sreću da su pronašli gotovo 45 posto kostura, s uzorcima gotovo svih dijelova tijela, što im je uvelike olakšalo rekonstrukciju i pružilo velik broj informacija.Ekspediciju je financirala japanska televizijska kuća TV Tokyo koja je i snimila otkriće.