Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štitovi na 100%

Brzina svjetlosti: Smrtonosan atom vodika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak i usamljeni atom vodika koji luta međuzvjezdanim prostranstvima može postati izvor smrtonosnog zračenja, koje može pobiti ljude u nekoliko sekundi i uništiti elektroničke sklopove svemirskog broda.

Samo natruha vodika – manje od dva atoma vodika po kubičnom centimetru – može prerasti u 7 teraelektronvolti naleti li na 'to' svemirski brod koji putuje brzinom od 99.999998% brzine svjetlosti.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na autocesti kod Karlovca - 4 Kod Karlovca Objavljeni strašni detalji nesreće na autocesti: Vozač ispao iz automobila i pao s vijadukta od 15 metara Ilustracija Tragedija u susjedstvu Jurio Lamborghinijem da bi se snimio za YouTube: Ubio je dječaka (5) i ozlijedio njegove sestru i majku

William Edelstein, fizičar sa Sveučilišta Johns Hopkins, kaže da bi to za ljude bilo 'zabavno' kao i stati na put protonskoj zraci koju stvara Veliki hadronski sudarač u CERN-u.

Edelstein dodaje kako bi doza zračenja dostigla 10.000 sieverta unutar nekoliko sekundi. Smrtonosna doza za ljude je tek 6 sieverta. On misli da bi bilo koji izvanzemaljac, čija civilizacija može proizvesti brod sposoban za putovanje većom od brzine svjetlosti, morao poginuti već pri prvoj pokusnoj vožnji.

U šali je i održao kratki posmrtni govor kapetanu Kirku, Spocku i ostalim likovima iz Zvijezdanih staza, koji putuju warp-brzinama.

No, koncept warp-brzine, kakav 'poznaju' Zvijezdane staze, navodno uključuje manipulaciju vremena i prostora, pa tako USS Enterprise putuje u mjehuriću normalnog svemira. Brod je također opremljen i deflektorskim štitovima, koji mogu odbiti i fotosnka torpeda, a gdje onda ne bi neke usamljene atome vodika.

Ispada da su pisci znanstvene fantastike zapravo predvidjeli sve mogućnosti i potencijalne opasnosti. Možda do vremena kada se zaista uputimo na međuzvjezdana putovanja i znanstvenici uspiju neke primitivne oblike štitova učiniti dovoljno učinkovitima za preživljavanje sudara s usamljenim atomima vodika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene