Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak i usamljeni atom vodika koji luta međuzvjezdanim prostranstvima može postati izvor smrtonosnog zračenja, koje može pobiti ljude u nekoliko sekundi i uništiti elektroničke sklopove svemirskog broda.


Samo natruha vodika – manje od dva atoma vodika po kubičnom centimetru – može prerasti u 7 teraelektronvolti naleti li na 'to' svemirski brod koji putuje brzinom od 99.999998% brzine svjetlosti.

Vezani članci Tomislav Zajec, PU krapinsko-zagorska Mladić iz Zagorja postao vlasnik maksimalne prekršajne prometne kazne u Hrvatskoj, a riječi kojima se opravdavao policiji su za rubriku "vjerovali ili ne" Slika nije dostupna 'Zvjezdane staze' nepotrebno nakrcane akcijom

William Edelstein, fizičar sa Sveučilišta Johns Hopkins, kaže da bi to za ljude bilo 'zabavno' kao i stati na put protonskoj zraci koju stvara Veliki hadronski sudarač u CERN-u.

Edelstein dodaje kako bi doza zračenja dostigla 10.000 sieverta unutar nekoliko sekundi. Smrtonosna doza za ljude je tek 6 sieverta. On misli da bi bilo koji izvanzemaljac, čija civilizacija može proizvesti brod sposoban za putovanje većom od brzine svjetlosti, morao poginuti već pri prvoj pokusnoj vožnji.

U šali je i održao kratki posmrtni govor kapetanu Kirku, Spocku i ostalim likovima iz Zvijezdanih staza, koji putuju warp-brzinama.

No, koncept warp-brzine, kakav 'poznaju' Zvijezdane staze, navodno uključuje manipulaciju vremena i prostora, pa tako USS Enterprise putuje u mjehuriću normalnog svemira. Brod je također opremljen i deflektorskim štitovima, koji mogu odbiti i fotosnka torpeda, a gdje onda ne bi neke usamljene atome vodika.

Ispada da su pisci znanstvene fantastike zapravo predvidjeli sve mogućnosti i potencijalne opasnosti. Možda do vremena kada se zaista uputimo na međuzvjezdana putovanja i znanstvenici uspiju neke primitivne oblike štitova učiniti dovoljno učinkovitima za preživljavanje sudara s usamljenim atomima vodika.