Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Posljedice globalnog zagrijavanja potencijalno nepopravljive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Međuvladina Panela o klimatskim promjenama (IPCC) završili su nacrt izvješća zaključkom u kojemu stoji da bi posljedice globalnog zagrijavanja po stanovništvo Zemlje mogle biti nepopravljive.

U izvješću UN-ova panela o klimatskim promjenama, nagrađenog Nobelovom nagradom, sažeto je opsežno izvješće o problemu globalnog zagrijavanja te su istaknute smjernice plana djelovanja u predstojećih pet godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ban Ki-moon na Antarktici zbog globalnog zatopljenja Slika nije dostupna Arktik, barometar klimatskog zatopljenja

Sudionici i članovi IPCC-a su se nakon pregovora koji su trajali cijelu noć, konačno uspjeli složiti oko sažetka, rekao je za France presse jedan od sudionika panela Marc Gillet. Čovjekova aktivnost na Zemlji "mogla bi dovesti do naglih i nepovratnih klimatskih promjena i utjecaja", stoji u zajedničkom tekstu koji će službeno biti usvojen u subotu, nakon čega će se održati konferencija za novinare, a prisustvovat će joj glavni tajnik UN-a Ban Ki moon.

U sintezi izvješća sažete su glavne točke triju opsežnih dokumenata nastalih tijekom ove godine. Oni se odnose na dokaze o klimatskim promjenama, njihove aktualne i moguće buduće posljedice na život na Zemlji te se iznose opcije koje bi omogućile konkretno suočavanje s problemom. Idući sastanak IPCC-a održat će se sljedeći mjesec na Baliju. Vlade će se pokušati usuglasiti oko "smjernica" pregovora čiji bi cilj trebao biti dogovor o smanjenju emisije stakleničkih plinova i pomoć zemljama u razvoju da se prilagode klimatskim promjenama.

Svrha mjera o kojima će se još raspravljati na konferenciji koja će se održati od 3. do 14. prosinca, bit će produbljenje i ubrzanje smanjenja zagađenja nastalog emisijom stakleničkih plinova nakon 2012. kada ističe UN-ov Protokol iz Kyota.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene