Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otapanje ledenjaka u Arktičkom oceanu za nekoliko desetljeća neizbježno je i prouzročit će nepredvidive poremećaje na krajnjem sjeveru Zemlje.


Stručnjaci i znanstvenici koji su se ovog tjedna sastali u Tromsoeu, na sjeveru Norveške, na konferenciji o Arktiku, složili su se kako su klimatske promjene već nastupile, a većina njih je istaknula da se ta pojava događa brzo.

Vezani članci Slika nije dostupna Arktik za 30 godina ostaje bez leda!? Slika nije dostupna 'Spašavanje planeta zahtijevat će izniman angažman'

Sudionici konferencije Arctic Frontiers predstavili su podatke i
znanstvene primjere koji idu u istom smjeru; led u moru se otapa (do 70.000 četvornih kilometara na godinu), temperature nakon 90-ih osjetno su porasle, a smanjena je i obnova leda tijekom zime. 

Zbog pojačanog ispuštanja stakleničkih plinova povećava se kiselost Arktičkog oceana, što bi, drže znanstvenici, moglo dovesti do izumiranja nekih morskih vrsta, napose planktona, što će pak utjecati na čitav ekosustav.

Jedna od vidljivih posljedica zagrijavanja Arktika je seoba ribe koja obitava u hladnim morima, poput bakalara, na sjever.

'Arktik je sustav za uzbunjivanje cijelog planeta koji će nam pomoći da shvatimo što se događa', ocijenio je profesor David Barber, kanadski istraživač sa sveučilišta u Manitobi.