Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ban Ki-moon na Antarktici zbog globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban-Ki-moon doputovao je na Otok kralja Georgea na Antarktici u informativnu misiju čiji je cilj bio doznati što više konkretnijih podataka o klimatskim promjenama i procesu globalnog zatopljenja.

Ban, prvi čelnik UN-a koji je posjetio Antarktiku, sastao se danasu čileanskoj vojnoj zračnoj bazi Eduardo Frei sa znanstvenicima, prije posjeta ledenjacima Collins, a zatim je razgovarao sa svojim sunarodnjacima, južnokorejskim znanstvenicima koji borave i rade u istraživačkom centru Sejong u sklopu znanstvene misije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crne prognoze Arktik za 30 godina ostaje bez leda!? Slika nije dostupna Arktik, barometar klimatskog zatopljenja

Ban, koji je na početku svojeg mandata istaknuo kako će mu angažman na borbi protiv globalnog zatopljenja i klimatskih promjena biti prioritet, nadletio je čileanskim vojnim zrakoplovom to područje kako bi se uvjerio u efekt i posljedice što ga globalno zatopljenje ostavlja na ledenjacima.

"Ovdje sam stigao kao glasnik. Prenijet ću upozorenje o klimatskim promjenama u koje sam se i sam uvjerio", rekao je Ban novinarima.

"Imamo resurse, tehnologiju i financijska sredstva za borbu protiv globalnog zatopljenja. Ono što nam nedostaje - to je politička volja. Ovdje sam da bih oživio i potaknuo tu političku volju. Pitanje je iznimno hitno, a hitan zahtjev traži i hitnu akciju", istaknuo je.

Ban Ki-moon, koji je na Antarktici proveo dva i pol sata, u nedjelju će posjetiti Brazil gdje će se sastati s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene