Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontracepcijska pilula spriječila je 100.000 smrti žena od raka jajnika, otkako je uvedena prije više od pola stoljeća.


Do tog su zaključka profesorica Valerie Beral s Oxforda i njezini kolege došli analizirajući 45 epidemioloških studija o raku jajnika iz 21 zemlje (uglavnom iz Europe i Sjedinjenih Država), koje su obuhvatile 23.257 žena oboljelih od raka te 87.303 žena koje nisu oboljele.

Vezani članci Neftali Martin Frizer dirljivom gestom ganuo cijeli svijet, njegov čin solidarnosti rasplakao je kolegu Mirjana i njezina djeca Kad se čitav život okrene u trenu: "Stajala sam iznad tog bunara i mislila kako je najbolje da me nema... Tada me nazvao brat. Spasio me"

Tim znanstvenika s Oxforda naglasio je da bi bez korištenja
kontracepcijske pilule u posljednjih pola stoljeća 200 tisuća žena u svijetu dobilo rak jajnika, te da bi od te bolesti umrlo 100 tisuća.
"Tijekom idućih desetljeća, najmanje 30.000 novih slučajeva raka jajnika vjerojatno će biti izbjegnuto svake godine zbog uzimanja pilule", piše u studiji.

U svijetu 120 milijuna žena uzimalo je pilulu 2002. godine, a 80 milijuna od te brojke živjelo je u zemljama u razvoju, sa srednjim ili niskim primanjima. Taj će postotak rasti pa će rasti i broj žena spašenih od raka jajnika.

Oralna kontracepcija povezivala se s povećanom opasnošću od raka dojke i grlića maternice, ali i sa zaštitnim učinkom za druge vrste kao što su rak jajnika, tijela maternice i debelog crijeva, pišu kanadski stručnjaci u Lancetu.

Članak potvrđuje da oralna kontracepcija ima zaštitni učinak pred rakom jajnika i taj je učinak "zadivljujuć" i izvan sumnje, piše The Lancet.

Zaštitni učinak kontracepcijske pilule traje godinama, piše The Lancet i podsjeća na kontraindikacije kontracepcijske pilule kao što su tromboza, srčane bolesti i hepatitis.

Međutim, smatraju autori, pozitivan učinak pilule važniji je od
opasnosti i zato se zauzimaju za "širok pristup" kontracepcijske
pilule ženama.