Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grupa njemačkih liječnika uspjela je implantirati poseban mikročip u mrežnicu oka slijepog finskog pacijenta i time mu vratila vid, objavio je njemački časopis Der Spiegel na svojim internetskim stranicama.


Senzorski čip (1500 piksela) u stanju je oponašati električne signale što ih zdravo oko šalje u mozak putem nervnoga sustava. Pacijent star 45 godina, predstavljen samo imenom Miika, u stanju se nakon ugradnje čipa orijentirati u prostoru, pa čak i čitati. Mikročip je razvila njemačka tvrtka Retina Implant, a pacijentu je ugrađen na sveučilišnoj bolnici u Tuebingenu.

Vezani članci Andrija Jarak Informativni program Nove TV dobio zahvalnicu Građevinskog fakulteta za izvještavanje o potresu Naočale KVIZ: Ove slike mnogima su otkrile da imaju loš vid ili zaslon, pokušajte pročitati sve riječi

'Naš pacijent je dokaz da uz ovakvu pomoć ljudima možemo omogućiti da progledaju', rekao je dr. Eberhart Zrenner voditelj stručnog tima. Operacija je trajala četiri sata, a veličina čipa je tri milimetra. Zrenner smatra da je ovo nada za mnoge slijepe pacijente kojima bi se uskoro moglo pomoći. (Hina)