Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uspješno je izvedena oplodnja četiriju ovaca, kojima su maternice izvađene pa zatim vraćene. Uspjeh zahvata predstavlja napredak koji ulijeva nadu za presađivanja maternica žena, rekao je švedski profesor koji je izveo istraživanje.


'Izvadili smo maternice iz tijela, držali ih nekoliko sati izvan tijela i zatim vratili u istu ovcu, ali s različitim krvožilnim
sastavom', objasnio je Mats Brennstroem, profesor na sveučilištu Goeteborga.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija, Švedska Njihovu strategiju borbe s koronom mnogi su kritizirali, a sada imaju drugu najveću stopu novozaraženih u Europi: "Nažalost, vidimo ubrzanje širenja..." Rapski stočari izložili autohtonu rapsku ovcu škraparicu (Foto: Dnevnik.hr) Rapski stočari izložili svoje najbolje blago - autohtonu rapsku ovcu škraparicu

Ukupno 14 ovaca upotrijebljeno je za to ispitivanje koje vodi taj profesor i ekipa švedskih znanstvenika.

Jedna od poteškoća intervencije je obnova krvožilnih veza pa određen broj ovaca nije preživio.

'Mislim da ovi rezultati predstavljaju uspjeh jer dokazuju kako se maternicu može vratiti u tijelo s drugačijim krvnim sastavom i to se može napraviti s velikim životinjama', ocijenio je Braennstroem. 

Profesor tvrdi kako se radi o malom koraku prema transplantaciji maternice žene, operacije koja bi bila važna za žene rođene bez maternice ili one kojima je odstranjena.

Sljedećeg će tjedna profesor Brannstroem i njegova ekipa pokušati transplantirati uterus jedne ovce drugoj i tako se približiti 'normalnoj situaciji za ljudska bića, kada bi se transplantirao uterus jedne osobe drugoj'.

Novom etapom, znanstvenici će pokušati kontrolirati pojavu
odbacivanja presađenog organa.