Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spona koja povezuje Emelie Erikssen i njezinog sina Albina jedinstvena je. Naime, i Emelie i Albin rođeni su iz iste maternice, koju je Emelie putem revolucionarne transplantacije dobila od svoje majke i koja je povezala čak 3 generacije njihove obitelji.


Emelie Eriksson je prva žena koja je dobila dijete nakon što joj je transplantirana maternica od majke. Operaciju je vodio švedski liječnik Mats Brannstrom.

Vezani članci Zlostavljanje i bijeg djece - ilustracija - 1 Strava u Bjelovaru: Pedofil (47) pune dvije godine seksualno zlostavljao dijete Švedska u vrijeme epidemije Uporno su tjerali po svom, a sada pripremaju strože mjere zbog straha od trećeg vala: "Situacija nas zabrinjava"

'To je kao znanstvena fantastika', kazala je 30-godišnja Emelie u ekskluzivnom intervjuu za AP u svojem domu sjeverno od Stockholma.

Brannstrom je jedini liječnik koji je do sada uspio u transplantaciji maternice. Do sada je pomogao rođenju pet zdravih beba u Švedskoj, uključujući i Albina koji sada ima gotovo dvije godine.

Kada je imala 15 godina Emelie se pitala zašto još uvijek nema mjesečnicu. Liječnici su potom otkrili kako je rođena bez maternice i rekli joj da nikada neće moći imati djecu. No, u ranim 20-ima pročitala je članak o znanstvenicima koji pokušavaju stvoriti organe iz matičnih stanica i o istraživanju transplantacije maternice koje je vodio dr. Brannstrom.

Jedne nedjelje ispričala je sve o tom novom istraživanju svojoj majci, koja je rekla kako joj se to čini - bizarno.

53-godišnja Marie Eriksson kaže kako je tada mislila da se to može dogoditi samo u budućnosti. No, onda je rekla Emelie kako joj njezina maternica više ne treba.

'Ja ne želim više djece. Ovo je tvoja jedina šansa da imaš dijete i trebaš je iskoristiti', rekla joj je majka.

Emelie je ubrzo nakon toga poslala mail dr. Brannstromu i nakon nekoliko putovanja u Gothenburg i na desetke medicinskih testova na njoj i njezinoj majci uključene su u program pionirske transplantacije.

'Gotovo cijeli život sam znala da ne mogu biti majka. No možda je ipak postojala malena šansa za mene'. 

I njjezin suprug Daniel Chrysong se složio nakon sastanka s dr. Brannstromom. Ipak, sumnjao je da će to biti uspješno.

'Mislio sam da imamo više šanse dobiti na lutriji nego proći tu operaciji i da sve poslije bude kako je planirano', kazao je Daniel.

'Kako su u pitanju majka i kćer dijele barem polovicu iste vrste tkiva. Naravno da je to prednost u tome da se izbjegne odbacivanje. Dakle, znali smo da će biti dobar donator. U ovom konkretnom slučaju majka je bila u idealnim godinama za donaciju', pojasnio je dr. Brannstrom koji radi u Sveučilišnoj bolnici Sahlgrenska u Gothenburgu.

Nakon što je već punu godinu imala majčinu maternicu, tijekom koje je imala čak dvije epizode blagog odbacivanja, Emelie je napokon bila spremna za pokušaj trudnoće. Brannstromov tim joj je u maternicu usadio jedan embrij kojeg su stvorili tijekom in vitro oplodnje.

Prvi test na trudnoću je bio negativan. Emelie je bila obeshrabrena no nakon tjedan dana obavila je još jedan. I taj je bio pozitivan. Ipak, Emelie je bila uvjerena da su uspjeli tek kada je u rađaoni začula plač svog sina.

Bio je to vrlo emocionalan porod. Daniel je bio toliko preplavljen emocijama da se onesvijestio. Jednog dana će Emelie i Daniel ispričati Albinu sve o tome kako je došao na svijet.

'On je poseban', rekla je Emelie te dodala kako ga zbog toga ipak neće razmaziti.