Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maleni dinosaur mesožder živio je na području Sjeverne Amerike prije 75 milijuna godina, zaključili su kanadski paleontolozi na temelju dosad najmanjega pronađenog fosila.


Otkriće patuljastoga rođaka velociraptora, nazvanog Hesperonychus elisabethee, koji je bio otprilike napola manji od današnje mačke ilustrira raznolikost pretpovijesnih predatora, objasnili su znanstvenici.

Vezani članci Divovska bedrena kost dinosaura pronađena u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 Veliko otkriće stručnjaka u Francuskoj: Paleontolozi pronašli divovsku bedrenu kost dinosaura Slika nije dostupna Pronađen dinosaur svežder, karika koja je nedostajala u evolucijskome lancu

'Hesperonychus je dosad najmanji dinosaur pronađen na području Sjeverne Amerike', potvrdio je Nick Longrich, paleontolog s biološkog odsjeka Sveučilišta u Calgaryju i jedan od autora studije objavljene u Analima američke Nacionalne akademije znanosti.

Taj mali dinosaur bio je težak samo dva kilograma i visok 50 centimetara, a vjerojatno je lovio kukce, male sisavce, a možda i male dinosaure.

'Ovo otkriće pokazuje koliko je naše znanje ograničeno i daje nam naslutiti da su postojali i manji dinosauri od njega', naglasio je Longrich.