Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zgrade ne propadaju samo zbog klimatskih utjecaja i onečišćenja okoliša, nego i zbog djelovanja bakterija koje su otkrivene na Iberijskom poluotoku i koje razgrađuju kamen.


U grobnicama u Španjolskoj i u jednoj crkvi u Portugalu otkriveno je pet rodova bakterija Rubrobacter, koje razgrađuju kamen, objavili su španjolski i portugalski znanstvenici u njemačkom prirodoznanstvenom časopisu 'Naturwissenschaften'.

Vezani članci Propadanje Imperijala - 6 Simbol obrane koji propada: "Unutra moramo ići u gumenim čizmama" Ilustracija Radnici s djecom mlađom od 12 godina imat će slobodne vikende, odlučio Vrhovni sud i izazvao podjele

Prije ovog otkrića, bile su poznate samo tri vrste te bakterije, koje za razliku od novo otkrivenih uspijevaju samo na temperaturama od 45 do 80 stupnjeva Celzija.

Znanstvenici pod vodstvom Leonile Laiz s Instituta za prirodne resurse i agrobiologiju u Sevilli istraživali su grobove u rimskoj nekropoli u Carmoni u Španjolskoj i u crkvi Vilar de Frades u Portugalu.

Pritom su dopustili novootkrivenim bakterijama da rastu na kamenim kockama, a one su se selile u unutrašnjost kamena, razmnožavale se i stvarale kristale soli.

U slučaju sušenja kamena, bakterije su se odvajale i sa sobom povlačile sićušne komadiće kamena. Na dugi rok ti procesi mogu izazvati velike štete na spomenicima, grobnicama i zagradama, smatraju znanstvenici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju