Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriven najmlađi planet izvan Sunčeva sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački su znanstvenici otkrili dosad najmlađi planet izvan Sunčeva sustava, priopćio je u srijedu Institut za astronomiju Max Planck u Heidelbergu.

Njemački su znanstvenici otkrili dosad najmlađi planet izvan Sunčeva sustava, priopćio je u srijedu Institut za astronomiju Max Planck u Heidelbergu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S ruba Sunčevog sustava Masivan tamni objekt 'baca' komete prema Zemlji Slika nije dostupna Nebeski show Jupiter izgubio prugu!

Zvijezdu iz koje je nastao planet još uvijek okružuje sloj plina i
prašine koji prati rađanje planeta.

Planet "TW Hydrae b" smatra se jednim od većih, budući da je njegova masa desetak puta veća od Jupitera, najvećeg planeta u Sunčevu sustavu.

Planet kruži oko središnje zvijezde pri čemu u samo 3,56 dana opiše puni krug, i to na udaljenosti od oko šest milijuna kilometara.

Za usporedbu, Zemlja je udaljena od Sunca oko 150 milijuna
kilometara, a Jupiter 780 milijuna kilometara.

Otkriće novog planeta, koje će u četvrtak biti objavljeno u
britanskom časopisu "Nature", pomoći će astronomima u razumijevanju nastanka planeta.

Znanstvenici primjerice mogu na temelju sadašnjih spoznaja
procjenjivati koje je vrijeme potrebno za oblikovanje planeta. 

Nastanak planeta traje najviše osam do deset milijuna godina, na što ukazuje starost zvijezde koja je dovela do stvaranja novog planeta.

Sunce je starije oko 500 puta od te zvijezde.

"Prvi put nam je pošlo za rukom dokazati da u zvjezdanoj ploči zaista nastaju planeti", izjavio je ravnatelj odjela za nastanak planeta i zvijezda u Institutu u Heidelbergu Thomas Henning.

Sustavno istraživanje ekstrasolarnih planeta, odnosno planeta izvan Sunčevog sustava započelo je sredinom 90-ih godina. Od tada je otkriveno više od 250 ekstrasolarnih planeta.

"Budući da se planeti nalaze uz sjajne zvijezde poput krijesnica uz reflektor, najčešće ih se ne može opaziti", stoji u priopćenju
Instituta. Stoga astronomi pribjegavaju neizravnim sredstvima dokaza o postojanju tih planeta. Primjerice, koriste se spoznajom da velike planete privlače "svoje" zvijezde dok kruže oko njih i pritom izazivaju njihovo vidljivo ljuljanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene