Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivena nova zvijezda

Otkriće koje ugrožava teoriju o nastanku zvijezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa sveučilišta u Tuebingenu otkrili su jednu od najvrućih zvijezda, čija koncentracija kemijskih elemenata ugrožava teoriju o nastanku zvijezda.

Površinska temperatura 'bijelog patuljka' s oznakom KPD 0005+5106 iznosi 200.000 stupnjeva Celzija, priopćio je Institut za astronomiju i astrofiziku Sveučilišta Tuebingen.

Pročitajte i ovo Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost'' Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

Udio kalcija i helija u atmosferi 'bijelog patuljka' veći je od koncentracije u svim modelima teorija o nastanku zvijezda, ustanovili su njemački znanstvenici na čelu s Klausom Wernerom, koji su svoje spoznaje objavili u stručnom časopisu 'Astronomy & Astrophysics'.

Otkriće stoga ugrožava modele nastanka zvijezda. 'Bijeli patuljak', objekt veličine Zemlje, promatran je NASA-inim svemirskim teleskopom.

'Bijeli patuljak' nastaje kad zvijezda potroši vlastitu zalihu goriva. Tada odbacuje izgorjeli ovitak nakon čega nakratko doseže temperaturu oko 100.000 stupnjeva na površini. Pojedini 'bijeli patuljci', poput KPD 0005+5106, postižu znatno višu temperaturu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene