Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Udaljena 4.200 svjetlosnih godina

Astronomi promatrali rađanje zvijezde u 'realnom vremenu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni tim astronoma promatrao je ključnu fazu rađanja jedne zvijezde "u realnom vremenu", koristeći se snimkama radio teleskopa u razmaku od 18 godina.

Mlada zvijezda udaljena je 4.200 svjetlosnih godina od Zemlje i okružena je, kako se čini, oblakom prašine u obliku krafne. Vrući ionizirani vjetar koji zvijezda odašilje u svemir mijenja oblik dok se probija kroz oblak prašine, te formira neobičan stup plina pod pravim kutom u odnosu na prsten prašine. Snimke zvijezde u razmaku od 18 godina otkrivaju kako se taj stup plina formirao i kako se mijenjao, objavio je časopis Science.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega'' Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

Snimke je snimio Very Large Array, niz od 27 radio teleskopa koji se nalazi u pustinji u američkoj saveznoj državi New Mexico.

"Usporedba je nevjerojatna", rekao je Carlos Carrasco-Gonzalez s Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Ciudad de Mexicu, jedan od autora istraživanja.

Kompaktni, okruglasti stup plina na koji su ukazali podaci snimljeni 1996. godine, samo 18 godina kasnije pretvorio se u "karakteristično izduženu bujicu" plina.

Misija koja bi mogla spasiti Zemlju: Zabit će se u asteroid i pokušati promijeniti njegov kurs

Zvijezda je oko 300 puta svjetlija od sunca a nazvana je W75N(B)-VLA2.

Huib van Langevelde sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj kazao je da je promatranje dramatičnog rađanja zvijezde jedinstvena prilika.

"Ovaj nam objekt osigurava uzbudljivu mogućnost promatranja razvoja zvijezde kroz više godina, dok ova vrlo mlada zvijezda prolazi kroz karakterističan bipolarni razvoj", rekao je Van Langevelde, jedan od astronoma uključenih u istraživanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene