Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronomi su pronašli dosad najjače dokaze o postojanju oceana ispod ledene površine Saturnovog mjeseca Enceladusa, koji se time priključio ekskluzivnom društvu vodenih mjeseca u Solarnom sustavu.


Enceladus je šesti po redu veličine Saturnov mjesec, a znanstvenici još od 2005. godine pretpostavljaju kako se ispod njegove ledene površine nalazi čitav ocean. Ovo novo otkriće objavljeno je u najnovijem broju časopisa Nature i moglo bi ovaj omaleni mjesec, promjera tek oko 500 kilometara, uvrstiti u klasu s Jupiterovim vodenim mjesecima, Europom, Ganymedeom i Callistom.

Vezani članci Slika nije dostupna SPEKTAKULARNO Prvi put nakon 100 godina u morskim dubinama pronađeno neobično, neuhvatljivo biće Slika nije dostupna NAPOKON POTVRDA Enceladus ima globalni ocean! Slijedeći korak - ima li i života?

To bi ujedno mogla biti i prava podloga za pronalazak oblika života, kazao je Frank Postberg s Instituta za nuklearnu fiziku Max-Planck, u njemačkom Heidelbergu. Prije četiri godine analizom podataka s NASA-ine sonde Cassini, koja je kružila oko Saturna i njegovih prirodnih satelita, otkriveni su mlazovi pare i leda iz pukotina na površini Enceladusa.

Prije četiri godine uočeni mlazovi pare i leda na površini

Svaka od tih pukotina, koje su znanstvenici nazvali 'tigrove pruge', dužine je oko 120 kilometara i nalaze se na Enceladusovom južnom polu. Pare i led izbačeni na taj način, ponekad znaju biti izbačeni toliko daleko u svemir, da se uspiju oteti gravitaciji mjeseca te završiti u najudaljenijem Saturnovom prstenu. Najnoviji dokazi, koje je prikupio instrument za analizu kozmičke prašine na samoj sondi Cassini, ukazuje na prisutnost slane vode. Do tih podataka znanstvenici su došli analiziranjem prašine iz najudaljenijeg Saturnovog prstena.

'Ukoliko imate veliku količinu vode u kontaktu s kamenom jezgrom, onda će sol biti najprisutnija otopina u njoj. Jedini način na koji možete dobiti toliko soli u vodi, jest da ju izvadite iz kamena', zaključio je Postberg. Jedini problem jest ekstremno niska temperatura na površini Enceladusa, koja iznosi čak minus 201 stupanj Celzijusa, s obzirom da njegova površina reflektira svu sunčevu svjetlost nazad u svemir.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju