Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antropolog Rozzi o razlogu izumiranja

Neandertalce smo jeli i pravili od njih nakit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijoj studiji, suživot neandertalaca i modernog čovjeka, homo sapiensa, bio je kratak, ali burniji nego što se mislilo. Prema tvrdnjama iznesenim u toj studiji, neandertalci su izumrli jer ih je naša vrsta - pojela. A od njihovih smo zuba izrađivali trofeje u obliku nakita.

Antrolpolog Fernando Rozzi i njegove kolege analizirali su čeljust pronađenu na jugu Francuske, az koju pretpostavljaju da je pripadala neandertalskom čovjeku. Na njoj su, kako kažu, pronašli tragove oruđa koji ukazuju na to da je nesretno biće stradalo od ruke pripadnike naše vrste. Rozzi vjeruje da su lomovi i oštećenja nastala prilikom odstranjivanja mesa i jezika od kosti istom tehnikom za koju je već utvrđeno da ju je homo sapiens u ta vremena primjenjivao na jelenima, kojima se inače velikim dijelom hranio. 'Bili smo vrlo nasilni i jedan dobar dio njih smo jednostavno pojeli. Svo ovo vrijeme pokušavali smo ignorirati dokaze o našoj vrsti kao kanibalističkoj, no mislim da je vrijeme da otvorimo oči', rekao je Rozzi za The Guardian. Ipak, ova teorija proturječi argumentima mnogih koji tvrde da su se dvije vrste najradije mimoilazile i da zapravo i nisu imali mnogo kontakata (postoji doduše i teorija da je došlo do križanja dviju vrsta za što, čini se, nema uvjerljivih dokaza, op.a.).

Pročitajte i ovo S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni PR oglas OKUSI SVIJETA

Neslaganja i među autorima studije

Neandertalci su bili ljudska vrsta nastala neovisno od homo sapiensa, a na području Europe pojavili su se prije otprilike 300 tisuća godina. Uspjeli su preživjeti nekoliko ledenih doba, a počeli su izumirati prije 30 tisuća godina, upravo onda kada se homo sapiens pokrenuo iz Afrike i pojavio se na Starom kontinentu. Prema jednoj teoriji neandertalci se naprosto nisu mogli nositi s daleko inteligentnijim i prilagodljivijim došljacima, koji su izrađivali sofisticirano oružje i planirali napredne tehnike lova i borbe. Prema drugoj, nisu se uspjeli prilagoditri nagloj promjeni klime. No, posljednja je studija razvila debatu i među samim potpisnicima iste. 'Moguće je da su ljudi naprosto našli tu lubanju i skinuli s nje zube kako bi izradili ogrlicu', izjavio je koautor studije Francesco d’Errico.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene