Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NASA planira gradnju baza na Mjesecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA planira gradnju baza na Mjesecu u kojima bi astronauti mogli boraviti šest mjeseci, u sklopu projekta povratka na Mjesec do 2020., rekao je jučer dužnosnik američke svemirske agencije.

"Moramo omogućiti dulje boravke na Mjesecu, do šest mjeseci, kao što je trenutačno slučaj na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS)", rekao je Carl Walz, bivši astronaut i jedan od direktora Odjela za istraživačke misije NASA-e.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija PRIOPĆENJE EPPO-A Otkrivena milijunska prijevara s gorivom iz Hrvatske: Zaplijenjena imovina u vrijednosti od 2,4 milijuna eura

"Mogu reći da ćemo sagraditi nešto poput ovoga što radimo s ISS-om, ali drukčijeg koncepta: razvit ćemo sustave za transport, živjet ćemo na Mjesecu, raditi na njemu, sagraditi infrastrukturu i koristiti njegove resurse", rekao je.

Govoreći na konferenciji posvećenoj budućnosti NASA-e organiziranoj na Sveučilištu u Miamiju, Walz je kazao da su prioriteti američke svemirske agencije dovršetak izgradnje ISS-a, osiguranje sigurnosti letova space-shuttleova do 2010., povratak na Mjesec do 2020. i povećana ljudska nazočnost u Sunčevu sustavu nakon tog datuma.

Flota space-shuttleova iz uporabe bi trebala biti povučena 2010. nakon 30 godina službe. Zamijenit će ih svemirska letjelica nove generacije Orion.

NASA radi također na istraživanju alternativnih tehnologija koje bi omogućile zamjenu goriva drugim pogonskim sustavima, kazao je.

Amerikanci su zadnji put bili na Mjesecu u prosincu 1972.

NASA ove godine obilježava 50 godina postojanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene