Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nasa odlučuje o životu svemirskog teleskopa Hubblea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći ljudi NASA-e jučer su raspravljali treba li riskirati let u svemir i misiju za produljenje života svemirskom teleskopu Hubble.

Orbitalni opservatorij star 16 godina trebao bi funkcionirati samo još dvije do tri godine, bez održavanja. No nadogradnja opreme mogla bi tom prvom svemirskom opservatoriju produljiti život do 2013. godine, ističu znanstvenici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriće U NASA-i OSTALI BEZ TEKSTA To je nešto što dosad nikad nisu vidjeli Slika nije dostupna Od sljedeće godine VIDEO Ovo je novi način pretraživanja svemira

"Nismo dosegnuli granice onoga što možemo učiniti s Hubbleom", kazao je znanstvenik David Leckrone iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard.

Koristeći se orbitalnim teleskopom Hubble, koji je "uhvatio" neke od najspektakularnijih slika iz svemira ikada zabilježenih, znanstvenici su nedavno otkrili između osam i 16 novih planeta blizu središta Mliječne staze.

NASA je planirala peto servisiranje teleskopa i instaliranje dva nova znanstvena instrumenta te zamjenu istrošenih baterija i pokvarenih žiroskopa. No, otkazala je servisiranje nakon 2003. i katastrofe s letjelicom Columbia u čijoj je eksploziji poginulo sedam članova posade neposredno prije slijetanja zbog neotkrivene štete na toplinskom štitu koja je nastala tijekom lansiranja.

No otkazivanje servisiranja Hubblea izazvalo je oštru kritiku javnosti i NASA je obećala da će razmotriti svoju odluku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene