Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NaSt1 otkriven je prije više od 50 godina, a nedavno je iznenadio astronome.


Prije više od 50 godina Jason Nassau i Charles Stephenson otkrili su NaSt1 i klasificirali ga kao Wolf-Rayet zvijezdu, a pedeset godina kasnije NaSt1 iznenađuje astronome koji su mu dali nadimak 'Nasty 1' (Gadan 1').

Vezani članci Slika nije dostupna Evo što su astronomi uočili u dubokom svemiru! Slika nije dostupna U rad se pušta 'vremenska mašina'

Wolf-Rayet zvijezda je vrsta zvijezde koja se brzo razvija i puno je veća od našeg Sunca.

NASA-in Hubble teleskop otkrio je da je ova Wolf-Rayte zvijezda prilično jedinstvena. Ponašanje poput njene nikad nije viđeno u našoj galaksiji, tvrdi NASA.

Astronomi su očekivali da će prilikom promatranja zvijezde vidjeti identične 'režnjeve' plina koji izlaze iz suprotnih strana. To vide kada promatraju Eta Carinae, još jednu zvijezdu Wolf-Rayet. Umjesto toga astronome je pozdarvio disk od plina koji je kružio oko zvijezde.

Astronomi misle da je nevidljiva zvijezda pratiteljica uzela nekoliko kozmičkih 'zalogaja' od NaSt1.

'Bili smo jako uzbuđeni kada smo vidjeli tu strukturu poput diska jer to može biti dokaz da se Wolf-Rayet zvijezda formirala iz binarne interakcije', rekao je voditelj istraživanja Jon Mauerhan sa sveučilišta u Berkeley.

Objasnio je da u galaksiji postoji vrlo malo primjera tog procesa dok traje jer je ta faza kratkotrajna.

Prema trenutnim procjenama plinski disk star je samo nekoliko tisuća godina, a mogao bi biti blizu - oko 3000 svjetlosnih godina od Zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju