Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lov na crveni kamen

NASA i ESA idu po Marsove stijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom posljednjih desetljeća NASA-ina strategija istraživanja Marsa bila je usmjerena isključivo na praćenje vode.

Tragovi vode otkriveni su u stijenama, naslagama minerala i na sjevernom polu Crvenog planeta. Sada znanstvenici kažu da je vrijeme za novu potragu za životom, nešto što najslavnija svemirska agencija na svijetu nije radila još od 1976. godine, kada misija Viking nije 'pronašla ništa'.

Pročitajte i ovo Vraćen iz misije na Kosovu - 3 Bio dio obavještajnog tima Hrvatski vojnik ekspresno vraćen iz NATO misije na Kosovu, čeka ga stegovni sud i kazna: Dnevnik Nove TV doznaje što se dogodilo Problemi s vojnim helikopterima - 4 Potvrđeno Dnevniku Nove TV Opet problemi s vojnim helikopterima: Na obje letjelice u NATO misiji na Kosovu utvrđena neispravnost

Zato znanstvenici ovaj put žele stijene i uzorke tla s Marsa 'vratiti' na Zemlju. Ovdje bi mogli biti detaljnije i preciznije analizirani na fosilizirane tragove bakterija, kemijskih ili bioloških tragova koji bi mogli potjecati isključivo od nečeg što je nekad bilo živo.

NASA si ne može sama priuštiti takvu misiju te je nedavno 'sklopila partnerstvo' s Europskom svemirskom agencijom, kako bi zajedničkim snagama 'oblikovali projekt'.

Američki stručnjaci za svemirsku politiku procjenjuju da je sada pravo vrijeme za takvu misiju unatoč rizicima i astronomskoj cijeni, koja ne bi bila niža od 10 milijardi dolara.

Je li na Marsu nekad bilo života?

  • Da
  • Ne
  • Bilo je, ima ga i bit će ga

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene