Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nigdje bez mobilnog telefona

Mobiteli nam pomažu u izbjegavanju komunikacije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provedeno istraživanje pokazalo je da trećina mlađih korisnika glumi da priča na mobitel kako bi izbjegli razgovor s nekim 'u živo'

Pew Internet & American Life Project objavio je rezultate istraživanja koje je provedeno među korisnicima mobilnih telefona u SAD-u i koje nam je otkrilo neke zanimljive navike mobilnih korisnika u Americi, a veći se dio tog istraživanja vjerojatno može primijeniti i na druge zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremena se mijenjaju… Koliko telefonskih brojeva znate napamet? Slika nije dostupna Mobilna revolucija Uskoro stižu Samsungovi telefoni sa savitljivim ekranima!

Ovo nam je istraživanje tako pokazalo da je oko 13 posto mobilnih korisnika najmanje jedan put glumilo da priča na mobilni telefon kako bi izbjegli razgovor 'u živo' – ponajviše se to odnosi na populaciju između 18 i 29 godina, gdje se ta brojka penje na čak na 30 posto.

Koliko smo postali ovisni o mobilnim telefonima najbolje govori podatak da je više od četvrtine ispitanih tijekom prošlog mjeseca imalo problema s izvršavanjem zadataka kada nisu imali mobilni telefon pored sebe, odnosno taj je problem imalo 42 posto mladih između 18 i 29 godina.

Također, mobilni telefoni jako su važni i pri nekim hitnim situacijama te se 40 posto ispitanih našlo u nekoj vrsti hitne situacije u kojoj im je pomogao upravo mobitel. Amerikanci svoje telefone najviše koriste za slanje SMS-ova i fotografiranje – ukupno njih oko 73 posto, dok su ostale popularne aktivnosti slanje fotografija i videa, a sve je popularnije i surfanje internetom (44 posto).

Što se pametnih telefona tiče, njihov je udio sve veći te ih već sada koristi 35 posto odraslih Amerikanaca (u istraživanju su sudjelovale samo osobe starije od 18 godina) te je i na njima najpopularnije slati poruke, fotografirati i slati slike i videozapise, a najveći dio mobilnog internetskog prometa također otpada upravo na smartphone uređaje.

Osim svega nabrojanog, za telefonima često posegnemo kad nam je dosadno ili kad bi se htjeli zabaviti – što je karakteristično za 72 posto odraslih osoba mlađih od 29 godina, odnosno za 42 posto svih mobilnih korisnika.

Ipak, bez obzira što smo toliko navikli na naše telefone i što mnogi više ne mogu bez njih jer im, osim za tekstualnu i govornu komunikaciju, služe i kao glazbeni player, foto aparati, video kamere, navigacija, alat za pristup internetu, društvenim mrežama i e-mailu, skoro trećina ispitanika povremeno isključi telefon kako bi se malo odmorili od telefona, a zanimljivo je da je ova brojka otprilike jednaka i za korisnike običnih telefona i smartphonea.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene