Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Miješanje votke i energetskih napitaka slično miješanju kokaina i heroina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miješanjem alkohola s energetskim napicima dobiva se "vrlo opasan koktel" koji je poput 'miješanja kokaina s heroinom', tvrdi jedan od najpoznatijih britanskih stručnjaka za liječenje ovisnosti o drogama.

Don Serratt, osnivač Britanskog centra za odvikavanje od droga "Life Works" kaže kako je miješanje većih količina jednog od danas socijalno najprihvatljivijih stimulansa - kofeina (koji se nalazi u energetskim napicima) i alkohola "vrlo opasan koktel". 

Pročitajte i ovo Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Serrat se referirao na najnovjiu studiju koja je pokazala kako ljudi koji piju, primjerice votku s Red Bullom, imaju dvostruko veće šanse da se na neki način ozlijede ili da ih netko seksualno iskoristi. U prvom takvom istraživanju američki su znanstvenici ispitali 4.271 studenta, od kojh je četvrtina u proteklih nekoliko mjeseci konzumirala alkoholna pića pomiješana s energetskim napicima. 

Znanstvenici su došli do zaključka da oni koji piju takve vrste koktela dvostruko češće traže medicinsku pomoć i dvostruko češće sjedaju u automobil s pijanim vozačima. Također, dvostruko češće su skloni seksualno iskoristiti neku drugu osobu, ili pak, dati da se iskoristi njih. Pri prosječnoj 'pijanki', oni popiju i do 36 posto više alkohola od ostalih studenata. 

"Motorika, reakcije i prosuđivanje inače su smanjeni pod utjecajem alkohola, no ako zajedno s njime uzimaju i stimulanse (a koji se nalaze u energetskim napicima) to neće biti toliko očito, pa je samim time i opasnije", rekla je voditeljica istraživanja dr. Mary Claire O'Brien. 

Kratak komentar stigao je i iz Red Bulla. 

"Ne možemo reći ništa o tom istraživanju dok ga u cjelosti ne proučimo. No, opetovano ponavljamo - pijte Red Bull odgovorno", rekla je glasnogovornica poznatog branda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene