Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polimer + željezo

Magnetski gel: Korak bliže umjetnim mišićima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski znanstvenik uspješno je stvorio novi tip gela kojim se može upravljati i kontrolirati pomoću magnetskih polja. Novi materijal mogao bi se primjeniti u gradnji umjetnih udova i građi novih tipova motora i strojeva.

Miklós Zrínyi sa Sveučilišta Semmelweiss u Budimpešti stvorio je posebnu vrstu gela koja zbog metala u svojem sastavu reagira na magnetska polja, prenosi Popsci.com.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

U video prezentaciji svoje tvorevine Zrínyi je od gela formirao tvorevine nalik 'zmijama', miješajući polimer sa metalom, i pokrećući ih uz pomoć magnetskih polja. Ovo znači, nadaju se znanstvenici, da će u budućnosti biti moguće pokretati i veće količine gel pomoću jačih magnetskih polja i koristiti ga na mnoge načine, od medicine do autoindustrije.

>>VIDEO: Čudo u Srbiji - dječak privlači metal poput magneta

Zasad se nagađa da bi se traka mogla koristiti npr. kao umjetni mišići koji bi mogli pokretati robotske udove odnosno kao fleksibilna zamjena za neke dijelove strojeva u raznim industrijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene