Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljudsko tijelo postaje prijenosnik podataka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska tvrtka uskoro će pustiti u prodaju sustav koji će, koristeći prirodnu provodnost ljudskog tijela za prijenos podataka, omogućiti otvaranje vrata bez ključa i kontrolu ulaska/izlaska bez identifikacijske kartice.

NTT Microsystem, podružnica telekomunikacijskog diva NTT-a, konstruirao je posebne pristupne bedževe koji se mogu nositi u džepu ili u ručnoj torbici, a služe za prijenos podataka o vlasniku na detektore koji su postavljeni na kvakama vrata ili na zemlji. Potonje su povezane s kontrolnim uređajem.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..."

Tako više nećemo morati tražiti ključ ili evidencijsku karticu:
identifikacijski signal koji odašilje bedž prolazi kroz gornji dio
tijela, ruke i šake, ili pak kroz noge i stopala, i dolazi do kvake na vratima ili poda. Ako je pojedinac prepoznat, put mu je slobodan.

"U svakodnevnom životu dodirujemo mnogo stvari. Ta jednostavna radnja omogućuje komunikaciju", kaže znanstvenik u NTT Microsystem Mitsuru Shinagawa.

Zadaća NTT-a je prijeći granicu komunikacije između čovjeka i stroja i istu tehnologiju primijeniti u odnosima između ljudi.

"S razvojem telekomunikacijskih tehnologija ljudski susreti su osiromašeni. Zamislili smo tu tehnologiju u nadi da stvorimo novi svijet komuniciranja dodirom", ističe Shinagawa.

Tako će liječnici moći izmjeriti temperaturu ili puls bolesniku samo dodirom svojih ruku. Informacije će kroz liječnikovo tijelo stizati do mjernog instrumenta. Takva bi praksa, tvrdi stručnjak, manje uznemiravala pacijente.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene