Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak istraživanja

VIDEO: Kineski satelit sletio na Mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi kineski satelit za istraživanje Mjeseca Chang'e-1 završio je danas svoju 16-mjesečnu misiju kontroliranim padom na Mjesečevu površinu, objavili su kineski mediji.

Letjelica teža od 2,3 tone na Mjesec je pala oko 8 sati GMT, javila je državna agencija Xinhua, pozivajući se na službene izvore.

Pročitajte i ovo Screenshot Okupili obitelj i prijatelje VIDEO Zabava otkrivanja spola djeteta pretvorila se u strašnu tragediju: Krikove oduševljenja brzo je zamijenio užas Slika nije dostupna Letjelica New Horizons stigla do Jupitera

Misija predstavlja početak kineskog programa istraživanja Mjeseca koji će se nastaviti 'mekim' spuštanjem letjelice 2012., te misijom uzimanja uzoraka s Mjeseca 2017.

Program bi trebao kulminirati 2022. kada Kina planira na Mjesec poslati čovjeka. 'Chang'e-1', nazvan po kineskoj božici Mjeseca, orbitirao je oko Mjeseca na visini od 200 kilometara i proučavao njegovu površinu te prikupljao podatke o radioaktivnim izotopima.

Krajem 2003. Kina je postala treća nacija koja je samostalno lansirala čovjeka (Yang Liwei) u svemir, uspjeh je ponovljen 2005. s dvojicom astronauta, a u rujnu 2008. dvojica kineskih astronauta prvi su put prošetala svemirom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene