Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi kineski satelit za istraživanje Mjeseca Chang'e-1 završio je danas svoju 16-mjesečnu misiju kontroliranim padom na Mjesečevu površinu, objavili su kineski mediji.


Letjelica teža od 2,3 tone na Mjesec je pala oko 8 sati GMT, javila je državna agencija Xinhua, pozivajući se na službene izvore.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump misli da je američki dron srušio netko neoprezan i glup: ''Bila bi velika razlika da je letjelicom upravljao pilot'' Zrakoplov (Foto: Screenshot/YouTube) "Ovo je najluđa stvar koju sam vidjela": Avion sletio nasred ceste

Misija predstavlja početak kineskog programa istraživanja Mjeseca koji će se nastaviti 'mekim' spuštanjem letjelice 2012., te misijom uzimanja uzoraka s Mjeseca 2017.

Program bi trebao kulminirati 2022. kada Kina planira na Mjesec poslati čovjeka. 'Chang'e-1', nazvan po kineskoj božici Mjeseca, orbitirao je oko Mjeseca na visini od 200 kilometara i proučavao njegovu površinu te prikupljao podatke o radioaktivnim izotopima.

Krajem 2003. Kina je postala treća nacija koja je samostalno lansirala čovjeka (Yang Liwei) u svemir, uspjeh je ponovljen 2005. s dvojicom astronauta, a u rujnu 2008. dvojica kineskih astronauta prvi su put prošetala svemirom.