Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na pomolu je veliki astronomski događaj, kakav se događa samo jednom u životu. Jupiter i Uran, istovremeno, naći će se najbliže nego ikad dosad Zemlji.


Svi promatrači noćnog neba i entuzijasti, koji vole promatrati planete našeg sustava na noćnom nebu, stiže dobra vijest. Do kraja rujna planet Jupiter bit će vidljiv golim okom na noćnom nebu.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte geološku kartu najvećeg mjeseca u Sunčevom sustavu Slika nije dostupna Vodeni gejziri visine 200 kilometara snimljeni na Europi

>> VIDEO: 'Vatrene kugle' na Jupiteru

Ovaj će će plinoviti div našeg sustava večeras i noćas naći na 'samo' 592 milijuna kilometara udaljenosti od Zemlje, što je za 75 milijuna kilometara bliže nego što je to ikad prije zabilježeno. No, promatrači će Jupiter moći gledati kao drugi najsjajniji noćni nebeski objekt, odmah iza Mjeseca po sjaju.

Idući put tek 2022. godine

'Biti će toliko sjajan da ćete ga moći vidjeti na nebu i bez pomoći karata. Dovoljno je da otiđete van i pogledate prema noćnom nebu', istaknuo je Tony Phillips, astronom iz Kalifornije i NASA-in suradnik. Jupiter je peti po redu planet Sunčevog sustava i najveći u njemu, a ovako blizu Zemlji nije bio još od 1963. godine.

Uran, s druge strane, nećemo moći vidjeti na nebu kao Jupiter, no i on će biti bliže nego ikad, na udaljenosti od 2,7 milijardi kilometara od Zemlje. NASA-ini stručnjaci navode kako se slična prilika promatračima neba, koji traže Jupiter, neće pružiti ponovno prije 2022. godine.