Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi rezultati misterija

Izračunata maksimalna količina tamne tvari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misteriozna tamna tvar (dark matter), koja čini većinu većinu tvari u svemiru, tolika je nepoznanica znanstvenicima, da dosad nisu niti znali koliko je ima, a kamoli kako se ponaša.

Tako je bilo dosad, no znanstvenici su pomoću izračuna vezanih za interakciju crnih rupa i tmane tvari, došli do gornje granice ukupne količine tamne tvari u našoj galaksiji. Izračunali su kako je maksimalna gustoća tamne tvari, reda veličine oko sedam puta veće od mase Sunca, raspršene po prostoru u svemiru veličine jedne kubične svjetlosne godine, piše popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Živimo na Zemlji... Činjenice i fotografije zbog kojih ćete preispitati svoje čitavo postojanje Slika nije dostupna Nevjerojatno VIDEO Živimo li u mjehuriću? Znanstvenici došli do nevjerojatnih spoznaja

Kad bi tako gusta tamna tvar popunila Sunčev sustav, njezina težina bila bi 14.000 puta veća od mase svih planeta, Sunca i asteroida zajedno u našem sustavu. Zadržavajući relativno veliku masu, tamna tvar u našoj galaksiji proizvodi dovoljno gravitacije da drži sve zvijezde i maglice u njoj na okupu. Bez te mase, sve unutar Mliječne staze bi se raspršilo u pustoš svemira.

No, kad bi gustoća tamne tvari na prostoru od jedne kubične svjetlosne godine bila veća od sedmerostruke mase Sunca, onda bi to predstavljalo ozbiljnu opasnost za galaksiju, jer bi super-velika crna rupa u njezinoj sredini, počela toliko brzo rasti, da bi progutala čitavu Mliječnu stazu. Interesantno je da tamna tvar mora održavati jednaku masu, kako ne bi došlo do netom navedene pretpostavke. No, kako znanstvenici ne znaju otkud nastaje, ili dolazi tamna tvar, ne mogu znati niti kako se ona odupire, ili obnavlja djelovanjem gravitacijskih sila crne rupe, za koje su znanstvenici utvrdili da im se ništa ne može oduprijeti.

Zapravo, na koliko god su pitanja svojim izračunom znanstvenici odgovorili, vezano za tamnu tvar, možemo slobodno reći da se isto toliko još dodatno otvorilo. Ipak, barem ne stojimo na mrtvoj točki.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene