Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantno otkriće na Arktiku

Ispod mora leži trećina svjetskih rezervi plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se kako će tenzije zbog nestanka zaliha energije na Arktiku splasnuti nakon što su ispod leda pronađeni važni mineralni resursi.

Ekipa kojoj je na čelu američko Geološko društvo pronašla je trećinu svjetskog prirodnog plina zarobljeno u oceanu Sjevernog pola. Ova dragocjena zaliha nakon otkrića ostala je netaknuta zbog neprobojnog leda, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo PR TotalEnergies donosi TotalEnergies i Inter Cars svečano otvorili prvi kobrendirani servis u Hrvatskoj Ivica Mandić - 8 Gotovo sto dana rata Vojni analitičar o naftnom embargu i hoće li to dotući Ruse? "S druge strane imamo iracionalnu osobu"

Studija koju vodi Donald Gautier predviđa da će otkriće plina potaknuti Rusiju, koja je vodeći svjetski proizvođač plina da pojača svoju kontrolu nad dosadašnjim izvorima plina.

Svi se bore na kontrolu

Prvo izvješće koje je upućivalo na neotkirveni prirodni plin na Arktiku predstavljeno je pred Ujedinjenim narodima 2001. no zbog nedostatka dokaza nije mu poklonjeno dosta pozornosti. SAD, Kanada, Danska i Norveška sada su u nastojanju dobivanja jurisdikcije nad dijelom Arktika. Sada i Rusija dokazuje da su prostranstva pod vodom ove polarne regije pod njezinom kontrolom. Godine 2007. dvije ruske podmornice spustila se do morskog dna kako bi sakupila geološke materijalne, uzela uzorak vode i ostavila titanski kanister koji na sebi ima rusku zastavu.

Arktičke rezerve nafte smiješno su male naspram rezervi prirodnog plina te tako neće voditi u svjetskom izjednačavanju u rezervama nafte, kaže izvješće Gautiera. No, može dobiti na lokalnoj važnosti ako se transportira određenim državama, kaže Gautiera, precizirajući na Veliku Britaniju i Grenland koji je pod nadzorom Danske.

Otkrića će se događati postepeno

'Ako se nešto od tih rezervi nađe, to se neće dogoditi odjednom. Događat će se postepeno', objasnio je Gautiera te dodaje da se njegova studija fokusira na geološkim uvjetima na Arktiku i na to kako će se oni odraziti na druge dijelove svijeta.  Zbog mnogo teorija koje su neistražene i nepreglednih baza podataka znanstvenci su izumili novi metodu pomoću koje vrše procjene. 'Oni sakupljju najbolje informacije koje u određenoj regiiji mogu dobiti i nakon toga ih podijele po geološkim područjima', objasnio je Gautiera.

Te regije su uspoređene s geološkim regijama diljem svijeta na kojim su  prirodni plin i nafta već otkriveni, kako bi se predvidjelo gdje su još neotkriveni izvori energije. 'Nafta i prirodni plin leže u taložnim bazenima i svaki od tih bazena ima svoju priču, geološku priču', objašnjava Guatiera. 'Kada nova baza podataka bude dostupna, naše razumijevanje izvora na Arktiku bit će drugačije', dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene