Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neki muški riječni dupini kite se riječnom travom poput muškaraca koji nose cvijet u zapučku, objavio je časopis New Scientist.


Takvo ponašanje dupina mogao bi biti rijetki primjer svojevrsne kulture među životinjama usporedive s ljudskom kulturom, smatraju znanstvenici.

Vezani članci Božićni ukrasi Božićni ukrasi ove će godine biti nešto drugačiji, pogledajte što će ljudi sve stavljati na jelku Ukrasi za drvce Pokazali maštovite ukrase za drvca, hoćete li možda inspirirati i vas?

Tony Martin iz British Antarctic Surveya i Vera da Silva s brazilskog instituta za istraživanje Amazonije tri su godine promatrali više od 6000 riječnih dupina. U 221 tih skupina barem je jedan pripadnik nosio kitu riječne trave. Dosad je takvo ponašanje tumačeno kao igra.

Za razliku od ranijih pretpostavki, to se ponašanje ne javlja kod ženki, nego uglavnom kod odraslih muških dupina. To upućuje na zaključak da je riječ o navici koja je dio seksualnog ponašanja, izjavili su Martin i da Silva.

Tvrdnju podupire i zapažanje da su sukobi među odraslim muškim dupinima u skupinama s "okićenim" dupinima 40 puta češći nego u skupinama s "neokićenim" životinjama, tvrde istraživači. Povrh toga, prvi rezultati genetskih testova riječnih dupina upućuju na to da "okićeni" dupini imaju brojnije potomstvo od "neokićenih" pripadnika iste vrste.