Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

I dupini se vole kititi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki muški riječni dupini kite se riječnom travom poput muškaraca koji nose cvijet u zapučku, objavio je časopis New Scientist.

Takvo ponašanje dupina mogao bi biti rijetki primjer svojevrsne kulture među životinjama usporedive s ljudskom kulturom, smatraju znanstvenici.

Pročitajte i ovo Crno more crnomorski front Rusija na frontu rasporedila neobično oružje: Opasno je i teško ga je otkriti Amazonu pogodila povijesna suša Apokalipsa u Amazoni Stotine uginulih dupina i tisuće mrtvih riba uslijed povijesne suše: "Kao scenarij iz znanstvene-fantastike"

Tony Martin iz British Antarctic Surveya i Vera da Silva s brazilskog instituta za istraživanje Amazonije tri su godine promatrali više od 6000 riječnih dupina. U 221 tih skupina barem je jedan pripadnik nosio kitu riječne trave. Dosad je takvo ponašanje tumačeno kao igra.

Za razliku od ranijih pretpostavki, to se ponašanje ne javlja kod ženki, nego uglavnom kod odraslih muških dupina. To upućuje na zaključak da je riječ o navici koja je dio seksualnog ponašanja, izjavili su Martin i da Silva.

Tvrdnju podupire i zapažanje da su sukobi među odraslim muškim dupinima u skupinama s "okićenim" dupinima 40 puta češći nego u skupinama s "neokićenim" životinjama, tvrde istraživači. Povrh toga, prvi rezultati genetskih testova riječnih dupina upućuju na to da "okićeni" dupini imaju brojnije potomstvo od "neokićenih" pripadnika iste vrste.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene