Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: Dramatični sudar galaksija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografije svemirskog teleskopa Hubble, objavljene u četvrtak, prikazuju sudare galaksija koji uzrokuju silnu destrukciju zvijezda i označavaju rađanje novih i većih galaksija.

Space Telescope Science Institute (STSI), sa sjedištem u Marylandu, objavio je Hubbleove fotografije obilježavajući na taj način 18. godišnjicu njegova lansiranja u svemir.

Pročitajte i ovo Policija - 3 Prekinut promet Nova prometna nesreća u Dalmaciji, cesta je zatvorena za promet Slika nije dostupna Objavljen najjači dokaz o postojanju tamne materije

"Ovaj novi Hubbleov atlas je dramatični prikaz sudara galaksija koji rezultiraju očaravajućim zamršenim strukturama koje se mogu vidjeti do u detalje", priopćio je STSI.

"Astronomi mogu promatrati tek jednu od milijun galaksija u obližnjem svemiru koja se sudara. Međutim, galaksije su se nekada davno mnogo češće stapale i ispreplitale, jer je svemir koji se neprestano širi bio manji", objašnjava se u priopćenju instituta.

Fotografije u boji su svojevrsni pogled u prošlost. Potrebno je nekoliko stotina milijuna godina da se galaksije spoje a svjetlost s njihovih zvijezda putuje svemirom također stotine milijune godina.

Kamere Hubblea mogu snimiti vrlo oštre slike jer orbitrira izvan Zemljine atmosfere. fotografije se mogu pogledati na http://hubblesite.org/news/2008/16.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene