Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkriće najstarije obalne nastambe homo sapiensa u jednoj špilji u Južnoj Africi pokazuje da su naši preci osvojili Zemlju zahvaljujući hrani iz mora, prema istraživanju koje će u četvrtak biti objavljeno u časopisu Nature.


Tu teoriju potkrepljuju školjke, obrađeno crveno kamenje (hematiti) i malo oruđe od prije 164.000 godina koji su otkriveni u špilji u Indijskom oceanu u Južnoj Africi.

Vezani članci Strah iz dubina - 18 ''Kad ga vidite, proći će vas trnci'': Snimili jezive prizore iz dubina koji nisu za bojažljive Zagreb - Promjena vremena Iz DHMZ-a poslali upozorenje: Stiže nova velika promjena vremena sa snijegom, tučom i jakim vjetrom

Znanstvenik Curtis Marean sa sveučilišta Arizona i njegova ekipa drže da su homo sapiensi iz srednjeg paleolitika (300.000 do 30.000 godina prije nove ere) živjeli u špilji Pinacle Point i da im je more bilo izvor prehrane, jer je kopno postalo hladno i neplodno u ledenom dobu.

"Tijekom milijuna godina, naši preci lovci-skupljači hranili su se samo kopnenim biljkama i mesom. Školjke su među posljednjim uključene u ljudsku prehranu prije uvođenja domaćih biljaka i životinja", objasnio je Marean.

Do sada su najstarija obitavališta u blizini mora bila stara 120.000 godina.

Za vrijeme ledenog doba (između 195.000 i 135.0000 prije nove ere) razina oceana je bila 125 metara niža od današnje. 

Kada su se otopili ledenjaci, porast voda je preplavio obale i tragove ljudskih nastambi.

Špilja Pinacle Point je pronađena jer se nalazi relativno visoko, danas je smještena 15 metara iznad razine mora, a nekoć je bilaudaljena između 5 i 10 km od obale.

Čini se da je uporaba izvora iz mora navela homo sapiensa na migraciju duž obala i širenje naselja izvan Afrike, najprije duž Crvenog mora u smjeru Bliskog istoka, nakon čega je uslijedio put oko svijeta počevši do južne Azije, Nove Gvineje i Australije.