Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija predložila je danas zemljama članicama da usvoje kodeks ponašanja u istraživanju nanoznanosti i nanotehnologije, u vezi s kojima ne postoji dovoljno informacija o učincima na ljudsko zdravlje, okoliš ili u vezi s nekim etičkim pitanjima.


"Postoji nedostatak znanja u vezi s učincima koje te tehnologije mogu imati na ljudsko zdravlje, okoliš, kao i na pitanja koja se odnose na etiku ili na poštivanje temeljnih prava", ističe Komisija u svom priopćenju. 

Vezani članci Olaf Scholz i Vladimir Putin Scholz: "Europa ne može preko noći postati energetski neovisna o Rusiji. Ugrozili bi na stotine tisuća radnih mjesta" Joe Biden Velike nade svijet ulaže u njegove poteze: Američki predsjednik stiže u Europu, uvode se nove sankcije Rusiji

"Europa je predvodnik u nanoznanosti i nanotehnologiji, znanstvenom području koje je u punom zamahu i koje bi moglo imati velike pozitivne učine u ekonomskom, socijalnom ili ekološkom smislu", dodaje Komisija. 

Komisija stoga predlaže kodeks ponašanja koji bi se trebao
primjenjivati u tom području, a koji se temelji na sedam načela.

"Naša snaga djelomično leži i u pozornosti koju pridajemo odgovornom razvoju i uporabi tih tehnologija. Kodeks ponašanja je instrument koji je izradila Komisija nakon javne rasprave i on će omogućiti da se na legitimnu zabrinutost koju nanotehnologije mogu izazvati lakše odgovori", izjavio je povjerenik za istraživanje i razvoj Janez Potočnik.

Prema prijedlogu kodeksa razvoj i uporaba nanotehnologija moraju biti razumljivi široj javnosti, poštovati ljudska prava. 

Pri primjeni tehnologija mora se voditi interesima društva i pojedinaca. 

Zahtjevi su i da te tehnologije budu sigurne, poštuju etička načela i da pridonose održivom razvoju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju