Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hladnoća više djeluje na žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osjećaj hladnoće i reakcija tijela na niske temperature različiti su kod žena i muškaraca, tvrde austrijski stručnjaci.

Crvenilo na rukama, hladne noge i nos, sve su to tipični ženski fenomeni, tvrdi Michael Klein iz austrijske meteorološke službe Donnerwetter.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!''

'Muškarac i žena imaju različit osjećaj hladnoće, hladnoća djeluje više na žene neko na muškarce', izjavio je Klein.

Sličnog je mišljenja i Angelika Graetz koja se bavi meteorološkom medicinom u Njemačkoj meteorološkoj službi, iako se ne slaže s njegovom tvrdnjom kako je ženska koža tanja te da zato gubi mnogo topline.

'Muškarci imaju više mišića, stoga troše više energije, a to
proizvodi toplinu', izjavila je Graetz.

No Donnerwetter i Graetz slažu se u tvrdnji kako mišići čine samo 25 posto ženskog tijela, dok se čak 40 posto muškog tijela sastoji od mišića.

Žensko tijelo međutim ima veće zalihe masnoće, odnosno sala.

'Priroda je u cilju ravnoteže dala ženama bolju izolaciju, kako bi bolje zadržavale toplinu u tijelu. Udio sala kod njih je 25 posto, za razliku od muškarca u čijem se tijelu nalazi samo 15 posto sala', izjavio je Klein.

Dvoje stručnjaka slažu se kako ta činjenica pomaže ženama da lakše prežive u hladnoj vodi.

Salo je međutim sve samo ne poželjno za žensku figuru. Ta 'prirodna izolacija' nije u skladu sa ženskim idealom ljepote, pa su žene prisiljene na izbor između 'dobre izolacije' ili zadovoljstva pogledom na vagu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene