Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedovoljno glasova

HAZU ne želi Ivana Đikića za svog člana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju na Sveučilištu Goethe i direktor centra izvrsnosti u Frankfurtu nije odabran za dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Đikić je dobitnik niza uglednih priznanja među kojima se ističe nagrada Američkog udruženja za istraživanje raka. Sama deja o Đikićevoj kandidaturi za dopisnog člana potekla je od akademika Davorina Rudolfa, prenosi Jutarnji list. Međutim, on ga nije mogao kandidirati jer spada u Razred za društvene znanosti, pa su to učinili kolege iz Razreda za medicinske znanosti. Đikić je na sjednici Razreda 3. veljače dobio 12 glasova, na temelju čega je bio jedini kandidat za dopisnog člana. Na posljednoj sjednici Đikić je u dva kruga glasovanja dobio samo sedam glasova, od potrebnih 10.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna iznenađeni znanstvenom razinom Hrvatski akademici odgovorili na Deklaraciju o granicama srpskog jezika: "Sastavljena je u okviru velikosrpske politke..." Slika nije dostupna Šokantna odluka HAZU-a Flego: Đikića ne želi znanstveni mediokritet

- Glasovanje je tajno i teško je sada spekulirati o tome. No, možda je jedno od objašnjenja to što prof. Đikić djeluje i u Hrvatskoj pa ne bi trebao biti kandidiran za dopisnog nego za člana suradnika ili redovnog člana HAZU - rekao je akademik Zvonko Kusić, tajnik Razreda za medicinske znanosti. Profesor Đikić kaže da je pristao na nominaciju jer je svojim idejama htio pomoći programima HAZU-a, a od toga ne bi imao nikakvu financijsku korist.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene