Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Refleksija u tami

FOTO: Prva fotografija tekućine na Titanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina svemirska letjelica Cassini, svojim je infracrvenim spektrometrom uhvatila refleksiju svijetla na površini najvećeg Saturnovog mjeseca Titana, što je prvi dokaz da na površini tog mjeseca postoji tekućina.

Cassini je snimku napravio 8. srpnja i ona je prva takve vrste, a Titan je time postao jedino drugo svemirsko tijelo, osim Zemlje, koje na svojoj površini ima tekućinu. Cassini je Saturnovu orbitu stigao još 2004. godine, no sjeverna hemisfera njegovog mjeseca Titana, većinu vremena od tada do ove godine, bila je zavijena mrakom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velike zalihe vode Na Saturnovu najvećem mjesecu Titanu postoji ocean? Slika nije dostupna Čudesan mjesec/planet NASA snimila 'propadanje' atmosfere na Titanu

>> FOTO: Što je to opet snimljeno na Marsu?

Znanstvenici su već dosad na južnoj hemisferi putem Cassinijevog spektrometra otkrili jezera s tekućinom, no tek kad je Sunce direktno osvijetlilo sjevernu hemisferu, otkrili su kako ona ima kudikamo više jezera od južne. 'Ova fotografija nam otkriva toliko mnogo o Titanu, njegovu gustu atmosferu, jezera na površini i poseban doživljaj nezemaljskog svijeta', rekao je znanstvenik Bob Pappalardo, koji radi na projektu Cassini te dodao kako je to čudna kombinacija potpuno stranog svijeta, koji je , s istovremeno toliko sličan Zemlji, piše Daily Mail.

'Ovi rezultati nas podsjećaju samo koliko je Titan jedinstven mjesec u Sunčevom sustavu, ali nam isto tako pokazuju kako tekućina ima univerzalnu moć geološki oblikovati površine, bez obzira na njezin sastav', nadovezao se Pappalandrov kolega iz tima Ralf Jaumann. Sljedeći cilj znanstvenika jest otkriti otkrivenoj tekućini, postoje li atmosferska kretanja na Titanu, mijenjaju li se godišnja doba, pada li i tamo kiša te na koji način tekući metan teče površinom tog mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene