Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled u novogodišnje nebo

FOTO: 'Plavi mjesec' i pomrčina na Silvestrovo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake treće godine u nizu, na nebu se pojavi jedan dodatni puni mjesec, onaj trinaesti u godini, kojeg astronomi zovu još i 'Plavi Mjesec'.

Ali ne samo to, osim što će biti vidljiv na nebu na dočeku Nove godine u Europi i Aziji, svi oni koji će na novogodišnju noć izaći van i pogledati u nebu, moći će vidjeti i djelomičnu pomrčinu mjeseca. Mjesec će tako djelomice zahvatiti sjena koju stvara naš planet i koja se naziva umbra, a vrhunac pomrčine biti će u 20.23 sata, kada će donji dio mjeseca u potpunosti nestati zbog toga.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Sve na jednom mjestu Kakvo je radno vrijeme trgovina za Silvestrovo i Novu godinu? Provjerite kad i gdje možete u kupovinu Nenad Periš unosi lijes s tijelom svog sina u crkvu gdje će biti ispraćaj - 10 Slučaj koji nas je potresao Prije točno godinu dana regiju je ujedinila ljubav jednog oca: Kronologija nestanka Mateja Periša, koji je stradao u Beogradu

>> FOTO: Saturn je prsten 'odrezao' po pola

Inače je vrlo neobično da se Plavi mjesec dogodi točno Silvestrovo, a zadnji put to se dogodilo 1990. godine, a idući put to će se dogoditi tek 2028. godine. Izraz 'Plavi Mjesec', u doba Shakespearea, označavao je rijedak ili apsurdan događaj, a koristi se već nekih 400 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene