Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svake treće godine u nizu, na nebu se pojavi jedan dodatni puni mjesec, onaj trinaesti u godini, kojeg astronomi zovu još i 'Plavi Mjesec'.


Ali ne samo to, osim što će biti vidljiv na nebu na dočeku Nove godine u Europi i Aziji, svi oni koji će na novogodišnju noć izaći van i pogledati u nebu, moći će vidjeti i djelomičnu pomrčinu mjeseca. Mjesec će tako djelomice zahvatiti sjena koju stvara naš planet i koja se naziva umbra, a vrhunac pomrčine biti će u 20.23 sata, kada će donji dio mjeseca u potpunosti nestati zbog toga.

Vezani članci Humanitarni koncert Želim život Događaji koji su nas dirnuli: Pitali smo građane po čemu će pamtiti 2019., evo što su nam odgovorili Slika nije dostupna Osijek: Vlast radi svoj, a oporba svoj doček

>> FOTO: Saturn je prsten 'odrezao' po pola

Inače je vrlo neobično da se Plavi mjesec dogodi točno Silvestrovo, a zadnji put to se dogodilo 1990. godine, a idući put to će se dogoditi tek 2028. godine. Izraz 'Plavi Mjesec', u doba Shakespearea, označavao je rijedak ili apsurdan događaj, a koristi se već nekih 400 godina.