Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među tisućama fotografija koje NASA-in satelit u orbiti oko Marsa pošalje na zemlju, nađe se i jedna koja odskače svojom intrigom i zanimljivošću. Jedna od takvih jest i ova, koja neodoljivo podsjeća na ogroman otisak prsta.


Fotografija koju vidite pokriva područje od oko 5,5 kilometara širine, a prikazuje detalje veličine i samo jednog metra. Na njoj je zapravo prikazan niz dina i kratera, koji uistinu podsjećaju na velik kozmički otisak prsta ostavljen na površini pustog Crvenog planeta. Za znanstvenike, ova neobična pojava je zapravo mogući dokaz velikih klimatskih promjena, koje su se dogodile tijekom posljednjih nekoliko milijuna godina na Marsu.

Vezani članci MMA borac Zoran Đođ (Foto: Marko Prpić) Hrvatskom MMA borcu berač otkinuo dio prsta, no prvo je pobrao kukuruz do kraja, a tek onda je otišao na šivanje Kate Middleton i njezin flaster (Foto: Getty Images) Misterij kraljevske obitelji: Obožavatelji Kate Middleton primijetili su jednu čestu pojavu kod vojvotkinje

Divovski 'otisak' snimljen je na predjelu Marsa nazvanom Coprates i koji je dio sistema kanjona koji se proteže tisućama milja duž ekvatorijalnog pojasa Crvenog planeta. Bijelo područje, smatraju znanstvenici, zapravo mogu biti i mineralni sedimenti, evaporiti, koji nastaju isparavanjem slane vode. Ujedno, to je i zanimljivo mjesto i zbog toga jer predstavlja moguće stanište mogućih oblika života na Marsu.