Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz NASA-ine tvornice čuda

FOTO: Kozmički 'otisak' prsta na Marsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među tisućama fotografija koje NASA-in satelit u orbiti oko Marsa pošalje na zemlju, nađe se i jedna koja odskače svojom intrigom i zanimljivošću. Jedna od takvih jest i ova, koja neodoljivo podsjeća na ogroman otisak prsta.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašna partija VIDEO Užas na šahovskom turniru: Robot zgrabio sedmogodišnjaka za prst i - slomio ga Slika nije dostupna Umjesto otiska komad prsta na mjestu krađe

Fotografija koju vidite pokriva područje od oko 5,5 kilometara širine, a prikazuje detalje veličine i samo jednog metra. Na njoj je zapravo prikazan niz dina i kratera, koji uistinu podsjećaju na velik kozmički otisak prsta ostavljen na površini pustog Crvenog planeta. Za znanstvenike, ova neobična pojava je zapravo mogući dokaz velikih klimatskih promjena, koje su se dogodile tijekom posljednjih nekoliko milijuna godina na Marsu.

Divovski 'otisak' snimljen je na predjelu Marsa nazvanom Coprates i koji je dio sistema kanjona koji se proteže tisućama milja duž ekvatorijalnog pojasa Crvenog planeta. Bijelo područje, smatraju znanstvenici, zapravo mogu biti i mineralni sedimenti, evaporiti, koji nastaju isparavanjem slane vode. Ujedno, to je i zanimljivo mjesto i zbog toga jer predstavlja moguće stanište mogućih oblika života na Marsu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene