Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danska ludost

FOTO: Dvojica amatera žele se ispaliti u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kristian von Bengtson i Peter Madsen, obojica Danci, nisu na rubu pameti, ili možda u krizi srednjih godina, no ističu kako će na sam rub svemira u vlastito izrađenoj raketi.

'Taj projekt možda jest smion i ekstreman, ali mi nismo budale. Nećemo reći nešto poput, ej, ovo radi, ajmo to probati. Ono što radimo, jest da sami sebi postavljamo standarde', objasnio je 36-godišnji von Bengtson za Discovery News. 'Sigurno ne namjeravamo u samoubilačku misiju', dodao je.

Pročitajte i ovo Napad u Kopenhagenu nastao stampedo VIDEO Policija otkrila detalje o napadaču iz trgovačkog centra u Danskoj, objavljena snimka pucnjave Pucnjava u trgovačkom centru - 3 KAOS u Kopenhagenu Nekoliko mrtvih u pucnjavi u trgovačkom centru: "Mislili smo da je riječ o pljački, ali pucao je u ljude, ne u strop ili pod"

Von Bengtson radio je za NASA-u, ali to ga je iskustvo ostavilo nepotpunim. 'U NASA-i radite na zanimljivim projektima, ali oni se ne koriste po 20 ili 30 godina, ili se jednostavno ukidaju', istaknuo je.

Njegov san bio je samo to, sve dok 2008. godine nije upoznao kolegu entuzijasta i stručnjaka za rakete Madsena, s kojim je tada osnovao organizaciju pod nazivom Copenhagen Suborbitals. Primali su sve moguće donacije pa čak i volonterski rad na svojem projektu.

Oni naime, još ovog tjedna lansiraju svoju suborbitalnu raketu HEAT-1X Tycho Brahe (nazvanu po danskom znanstveniku koji je otkrio supernovu), a to će biti i prvo pravo testiranje njezinih mogućnosti. Testovi će potrajati idućih tri do deset godina, a onda bi njih dvojica naizmjenice mogli u raketu i prema nebu. Raketa je inače rađena za jednu osobu.

Pravi problem im predstavlja činjenica da svoju grdosiju nemaju otkud lansirati, ali zasad im je blagoslov dala danska Vlada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene