Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrili

Nesagledive mogućnosti: 'Zvučni meci' su budućnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici inspiraciju ponekad crpe iz najčudnijih izvora, a kako je pad jabuke inspirirao Newtonova otkrića, stolni ukras poznatiji kao 'Newtonova kolijevka', znanstvenike je inspirirao na novo zvučno oružje i oruđe.

Od njega bi koristi imali i vojska i medicina, a njime bi mogle potapati podmornice, rušiti bunkeri i uništavati tumori. Radi se zapravo o preinaci Newtonove kolijevke, na način da se zvučni valovi, koje ona proizvodi uvelike pojačavaju, do granice kad predstavljaju vrlo destruktivnu akustičnu silu.

Pročitajte i ovo Provjereno: djevojka Barbara - 1 Ministar udario kontru "Ne mogu, ne mogu, teško mi je": Teška bolest potpuno im je promijenila život, a država ih je stavila pred nemoguć izbor Estonski ministar obrane Hanno Pevkur u obilasku NATO-ovih vježbi u Estoniji Spriječavanje sukoba Potpisali sporazum: Baltičke zemlje gradit će bunkere uz granicu s Rusijom

Znanstvenici su posložili 21 paralelan red kuglica između akustičnih leća napravljenih od metameterijala. Svaka kuglica visi na žici s različitim utegom, kako bi pritisak u svakom redu bio drugačiji. Tim znanstvenika iz Cal Techa, napravu pokreće malom kuglicom, koju puštaju na sam kraj niza, time pokrećući komprimirani val, koji se kreće nizom kuglica. Ipak, za razliku od Newtonove kolijevke, njihov sustav ne dopušta posljednjoj kuglici u nizu da prenese komprimirani val van, umjesto toga, ta se energija prenosi u metamaterijal akustičnih leća, koji tu energiju fokusiraju nekoliko centimetara od leća.

Istraživači su nakon toga uspjeli zvuk fokusirati unutar vrlo male površine, te ga na taj način uspjeli pojačati više od sto puta, a tvrde kako prostora za daljnje pojačanje zvučnog vala ima napretek, piše popsci.com. Njihova naprava zapravo na taj način stvara zvučne metke, koji bez problema putuju jednako efikasno kroz zrak, vodu i čvrsti materijal, prenoseći svoju ubojitu energiju. Naravno, ukoliko se razvoj nastavi u vojnom smjeru, ti bi 'meci' mogli bušiti oplatu podmornica te doprijeti do podzemnih bunkera prenoseći razarajuće sonične valove.

Ipak, ne mora sve završiti u vojnoj primjeni, jer medicina i industrija bi od tog uređaja imale itekakve koristi, tvrde znanstvenici. Građevinari bi pomoću njega mogli skenirati potporne stupove unutar građevina u potrazi za slabim točkama, a liječnici bi uređaj mogli koristiti i za slikanje tijela, bez štetnog utjecaja radijacije, koju stvaraju današnji medicinski aparati, poput rentgena. na kraju, znanstvenici tvrde kako bi zvučni meci mogli uništiti i tumore u tijelu, koncentrirajući toplinu na maligno tkivo pod kožom. Testiranja uređaja se nastavljaju, a ukoliko ga se učini dovoljno preciznim, njegova primjena bi mogla postati gotovo nesaglediva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene