Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Emisija stakleničkih plinova dosegla opasnu razinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalni ekonomski boom ubrzao je emisiju stakleničkih plinova dovodeći je do opasne razine koja se nije očekivala još bar 10 godina i koja bi mogla uzrokovati nepovratne negativne klimatske promjene, izvijestio je Tim Flannery, priznati svjetski specijalist za klimatske promjene i jedan od vodećih australskih znanstvenika.

Flannery će u sklopu UN-ova međunarodnog izvješća o klimatskim promjenama, koje se predaje u studenome iznijeti na koji je način i u kojoj mjeri emisija stakleničkih plinova već dosegnula opasnu razinu. Istaknuo je kako će na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama (IPCC) izaći na vidjelo činjenica da su staklenički plinovi u atmosferi polovinom 2005. dosegnuli oko 455 čestica na milijun čestica ugljičnog dioksida - što je razina koju znanstvenici nisu očekivali još bar deset godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovor o zaštiti okoliša Hoće li doći do smanjenja stakleničkih plinova? Slika nije dostupna G8 želi do 2050. prepoloviti ispuštanje stakleničkih plinova

"Vjerovali smo da imamo još malo vremena. No, činjenice pokazuju da smo već dosegnuli opasnu razinu", rekao je Flannery u programu australske televizije. Objasnio je kako mjerenje stakleničkih plinova u atmosferi ne uključuje samo ugljični dioksid, već i dušikov oksid, metan i hidrofluorougljik. Svi navedeni plinovi izmjereni su, a zatim izjednačeni u jedan plin kako bi se dobila globalna razina. "Svi ti plinovi imaju negativan utjecaj. Riječ je uglavnom od 75 posto ugljičnog dioksida, no ostatak je mješavina preostalih plinova", objasnio je, upozorivši kako je globalna ekonomska ekspanzija Kine i Indije jedan od glavnih faktora koji utječu na neočekivano povećanje razine stakleničkih plinova u atmosferi.

Flannery je ponudio i jedno od mogućih rješenja, predloživši
razvijenim zemljama da kupe vlastitu "klimatsku sigurnost"
financirajući primjerice siromašno stanovništvo sela u zemljama poput Papue Nove Gvineje da ne devastira svoje šume te da mu se osiguraju sredstva za pošumljavanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene