Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski stručnjak za sigurnost poigrao se sa starom tvrdnjom da je Elvis Presley još živ, a suvremeni sustav prijave putnika za let u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol to mu je i povjerovao.


Jeroen van Beek izradio je iskaznicu na ime Elvisa Presleyja s fotografijom glazbene ikone i lako se prijavio na let na jednom od kioska na Schipholu, na kojima se putnici sami mogu registrirati. 

Vezani članci Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock) Potpuna uspostava sustava do 3. svibnja: Diže se novi portal eGrađani, evo kako prijaviti eventualne poteškoće Slika nije dostupna Živi u središtu Šibenika, a ova dvorišna vrata su državna granica?!

Nakon što je slučaj otkriven, oporbeni političari u Nizozemskoj zahtijevaju da ministrica unutarnjih poslova Ter Horst pokrene službenu istragu o sigurnosnim uvjetima i političkim posljedicama.

Van Beek se u svojoj akciji koristio običnim praznim čipom, kakav se upotrebljava u kreditnim i drugim bankovnim karticama. Sve je snimio i snimke objavio na internetu. Na snimkama se može vidjeti kako uređaj na terminalu, na kojemu se putnici mogu sami prijaviti, ispisuje osobne podatke Elvisa Presleyja i naposljetku prihvaća prijavu.

Računalo je prešlo preko činjenice da fotografija na iskaznici ne odgovara osobi koja se prijavljuje te da je kao izdavatelj iskaznice navedena nepostojeća država.

Van Beek je u međuvremenu objavio i popis savjeta namijenjen vlastima, koji bi im trebao pomoći kako opremiti automate da, primjerice, prepoznaju dokumente država koje ne postoje.