Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Discovery: Oštećena tek postavljena solarna antena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica astronauta svemirskog shuttlea Discovery u utorak su uspješno pričvrstila nosač od 16 tona na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), ali je solarna antena koja je bila pričvršćena na nosač oštećena pri njegovu premještanju.

Najmanje je jedna ploča te dvokrilne solarne antene na ISS-u ispala, prema snimkama koje je objavila televizija NASA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olujno nevrijeme u Hrvatskoj VIDEO 150 poziva građana: Stabla padala po automobilima, vjetar nosio crijepove! Slika nije dostupna Sporna antena u Zagrebu 'Nije istina da odašiljač zrači previše, imamo sve dozvole, nema opasnosti!'

Postavljanje antene promjera 76 metara počelo je odmah nakon postavljanja nosača P6 na koji je pričvršćena zajedno s mehanizmom za okretanje.

NASA je načinila nekoliko snimaka oštećenog dijela kako bi
procijenila razmjere štete i ispitala mogućnosti za popravak.

Nezgoda se dogodila pošto su dvojica astronauta s američkog shuttlea Discovery, Scott Parazynski i Doug Wheelock, postavila nosač na konačno mjesto kada su izašli u svemir, gdje su proveli 7 sati i 8 minuta. 

Montažu su završili u 17.55 sati po srednjoeuropskome vremenu.
Riječ je o trećem izlasku iz shuttlea, od pet koliko ih je planirano tijekom ovog putovanja Discoveryja.

Ova solarna antena koja proizvodi električnu energiju i kakvih ISS ima tri, prijeko je potrebna kako bi se spriječilo kašnjenje isporuke europskog laboratorija Columbus planirane početkom prosinca, s obzirom da se prije samo četiri mjeseca pokvario mehanizam za okretanje na drugoj anteni ISS-a.

NASA je u ponedjeljak službeno potvrdila odluku da će za jedan dan produžiti putovanje Discoveryja kako bi se kvar temeljito ispitao. 

Zato će se shuttle na Zemlju vratiti 7., a ne 6. studenog kao što je bilo predviđeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene