Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto 38 težili svega 18 tona

Dinosauri upola lakši nego što smo vjerovali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dinosauri možda nisu bili toliko teški kao što se do sada mislilo, zbog pogrešnog modela kojim se mjeri težina, objavili su znanstvenici. Prema novom izračunu bili su upola lakši.

O greški u statistikom izračunu izvijestili su istraživači u Society of London's Journal of Zoology. Naširoko citirane prosječne mase Apatosaurus louisae, jednom od najvećih dinosaura, možda su dvostrukom manje. Iako se tvrdi da je Apatosaurus težio 38 tona, njegova bi prava masa mogla biti svega 18 tona, tvrde znanstvenici.

Pročitajte i ovo Vedrana Pribićević Nevjerojatna zlostavljanja Poznata ekonomistica šokirala porukama koje dobiva zbog težine: "Pisali su mi i da im je drago što mi je majka umrla'' Divovska bedrena kost dinosaura pronađena u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 duga dva metra Veliko otkriće stručnjaka u Francuskoj: Paleontolozi pronašli divovsku bedrenu kost dinosaura

Paleontolozi su 25 godina koristili objavljene statističke modele kako bi procijenili težinu tijela velikih dinosaura i drugih velikih izumrlih životinja. 'Ponovno ispitujući podatke o težini pokazalo se da je statistički model pun grešaka i da su dinosauri najvjerojatnije bili samo upola teški od onoga što se do sada govorilo', rekao je vođa istraživačkog tima Gary Packard. Nove predikcije imaju implikacije za brojne teorije o biologiji dinosaura, počevši od njihova metabolizma, napomenuli su znanstvenici.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene