Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Jasno upozorenje"

Zabrinjavajući podaci: Strahuje se da će ovaj problem zahvatiti pola svijeta

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Više od polovice svjetske populacije do 2035. borit će se s problemom prekomjerne tjelesne težine ili s pretilošću, ne poduzmu li se dotad odgovarajući koraci da se to spriječi, stoji u novome izvješću Svjetske federacije za borbu protiv pretilosti.

Atlas Svjetske federacije za borbu protiv gojaznosti predviđa da će 51 posto stanovnika našeg planeta ili više od četiri milijarde ljudi u sljedećih 12 godina biti pretilo ili će patiti od problema s prekomjernom tjelesnom težinom.

U izvješću se ističe da će stope pretilosti osobito brzo rasti među djecom i i stanovništvom zemalja sa srednjim i niskim prihodima.

Kazavši da podaci govore sami za sebe i da predstavljaju vrlo "jasno upozorenje", Louise Baur, predsjednica Federacije, rekla je da tvorci politika moraju odmah djelovati kako bi se spriječilo pogoršanje stanja.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da stopa pretilosti najbrže raste među djecom i adolescentima", rekla je.

"Vlade i kreatori politika u svijetu moraju učiniti sve što mogu da bi se izbjegao prijenos zdravstvenih, društvenih i ekonomskih troškova na mlađe generacije."

Izvješće ukazuje na to da bi se pretilost među djecom mogla više nego udvostručiti u odnosu na stopu iz 2020. godine.

"Preciznije, do 208 milijuna dječaka i 175 milijuna djevojčica u opasnosti je da se do 2035. godine suoči s tim problemom", stoji u izvješću.

Pročitajte i ovo Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) UNIŠTIO NAS LOCKDOWN? Ljestvica o pretilosti i smrtnosti od raka pokazuje šokantne podatke za Hrvatsku

Organizacija predviđa i da će do 2035. svijet na bolesti povezane s pretilošću trošiti više od četiri bilijuna dolara godišnje ili tri posto globalnog BDP-a.

No autori izvješća ističu da ne okrivljuju pojedince, već pozivaju da se svijet fokusira na društvene, okolišne i biološke čimbenike koji mogu utjecati i prouzročiti pretilost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Panel o pretilosti djece Sve veći problem među djecom: Šokantne brojke koliko je osmogodišnjaka prekomjerno teško

U procjenama je Federacija koristila indeks tjelesne mase (ITM), koji označava odnos između tjelesne težine i tjelesne visine.

U skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije ITM iznad 25 znači da osoba pati od prekomjerne tjelesne težine, a iznad 30 da je pretila.

Godine 2020. u spomenute je kategorije spadalo oko 2,6 milijarda ljudi, odnosno 38 posto svjetske populacije.

Izvješće je pokazalo i da su gotovo sve zemlje u kojima se u predstojećim godinama predviđa najveći porast pretilosti stanovništva azijske i afričke države s niskim i srednjim prihodima.

Podaci će sljedeći tjedan biti predočeni kreatorima politika Ujedinjenih naroda i državama članicama.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene